Sano ei lapsityölle

Maailmassa on 152 miljoonaa lapsityöläistä. He tekevät vaatteitamme, puhelimiamme ja kenkiämme. Kun lapsi on töissä, hän ei pääse kouluun – eikä köyhyyden kierre katkea.

Lapset joutuvat töihin, jos vanhempien palkka ei riitä elämiseen. Silloin lapsia tarvitaan perheen elannon turvaamiseen.

SASKin päämäärä on ihmisarvoinen työ ja elämiseen riittävä palkka kaikille. Siellä missä SASK mahdollistaa paremman toimeentulon vanhemmille, yhä harvemman lapsen täytyy tehdä töitä.

Lapsityö on mahdollista lopettaa. Kuukausilahjoittajana tuet pitkäjänteisesti lapsityön vastaista työtä.


100 vuotta lapsityötä vastaan

Puolet maailman 152 miljoonasta lapsityöntekijästä tekee töitä vaarallisissa oloissa. Puolet on iältään vain 5–11-vuotiaita. Poikien riski päätyä lapsityön uhreiksi ja riskialttiimpiin töihin on suurempi kuin tyttöjen. Tosin tyttöjen työskentely esimerkiksi kotitalouksissa jää helposti tilastojen ulkopuolelle. Näin kertovat jo 100 vuotta lapsityötä vastaan taistelleen kansainvälisen työjärjestön ILOn tilastot.

Lapsityö kuuluu historiaan. Suomessa siitä päästiin eroon ammattilliittojen työn ansiosta. Kitketään lapsityö myös maailmalta ja annetaan lasten käydä koulua.


Radhika pääsi kouluun

Intialainen Radhika Kumari käy lapsityöläisille tarkoitettua koulua Nepalissa. Hänen perheensä on puoli vuotta siirtotyöläisenä tiilenpolttimossa. Koulu on Radhikalle onnenpotku, sillä kuuden kuukauden poissaolo omasta koulusta pakottaisi hänet jättämään koulun kesken.

Hän on onnekas myös siksi, että hänen vanhempansa eivät anna hänen auttaa tiilenteossa. Radhika saa elää lapsuuden, vaikka perheen elanto on niukka.

Auta Radhikaa ja muita lapsia välttämään työnteko jatkossakin.


Noidankehä on katkaistava

Kun lapsi on töissä, hän ei pääse kouluun – eikä köyhyyden kierre katkea. Mikä avuksi? 

Avainsanat ovat asenteiden muuttaminen ja elämiseen riittävä palkka vanhemmille. Kun vanhemmat pärjäävät palkallaan, lasten ei tarvitse tehdä työtä. Se on SASKin lapsityön vastaisen toiminnan ydin. 

Lasten työnteko tarkoittaa kouluttamattomien sukupolvien jatkumoa. Lapsityöläisistä kasvaa köyhiä aikuisia, joilla myöskään ei ole varaa kouluttaa lapsiaan. Köyhyyden kierre katkaistiin aikoinaan Suomessakin, ja se on mahdollista kaikkialla maailmassa.

Lue lisää SASKin lapsityön vastaisesta työstä.

 

Sano ei lapsityölle -kampanja on osa ILOn määrittelemiä työelämän perusoikeuksia käsittelevää kampanjasarjaa.

Lahjoittamalla tuet työelämän ihmisoikeuksien toteutumista kehitysmaissa.

 

Jaa artikkeli: