Lapsen täytyy saada olla lapsi. Siellä, missä SASK mahdollistaa paremman toimeentulon vanhemmille, yhä harvemman lapsen täytyy tehdä työtä. Lapsi pääsee kouluun – ja köyhyyden kierre voi katketa.

Lapsityöläisiä tiilitehtaalla

Maailmassa on kansainvälisen työjärjestön ILOn mukaan 152 miljoonaa lapsityöläistä. He tekevät vaatteemme, puhelimemme ja kenkämme. Kun lapsi on töissä, hän ei pääse kouluun – eikä köyhyyden kierre katkea. Mikä avuksi?

Kansainväliset sopimukset kieltävät lapsityön. Kuitenkin monessa maassa lapsityö on maan tapa, osa kulttuuria. Siksi sen poistaminen on pitkä tie. Mutta tilanne oli samanlainen myös Suomessa ja monessa muussa länsimaassa 100 vuotta sitten – ja olemme onnistuneet luopumaan perinteestä. Sama on mahdollista myös muualla.

Avainsanat ovat asenteiden muuttaminen ja elämiseen riittävä palkka vanhemmille. Kun vanhemmat pärjäävät palkallaan, lasten ei tarvitse tehdä työtä. Se on SASKin lapsityön vastaisen toiminnan ydin.

Lapset kouluun, vanhemmille kunnon palkka

Eniten lapsityöläisiä on maailman väkirikkaimmassa maassa, Intiassa. SASK on jo useita vuosia tehnyt siellä töitä lapsityön kitkemiseksi, erityisesti kaivoksilla ja tiilitehtailla. Tuloksena on tuhansia kouluun päässeitä lapsia, kymmeniä lapsityöstä vapaita kyliä sekä lukuisia työehtosopimuksia, joissa se kielletään. Mikä parasta: työllämme myötävaikutettiin lapsityön kieltävään lakiin. Se astui voimaan vuonna 2016. Työtä on silti vielä paljon, sillä lain valvonta on valtavassa Intiassa vaikeaa.

Lapsityö SASKin hanketoiminnassa

Kun vanhemmille maksetaan elämiseen riittävää palkkaa, heillä on varaa elättää perheensä ja laittaa lapsensa kouluun. Elämiseen riittävä palkka on tavoitteena kaikissa SASKin hankkeissa. Näin lapsityön vastainen työ on osa kaikkea SASKin työtä.

Sano ei lapsityölle


Aiheeseen liittyvää

Entinen ujo tyttö uskaltaa nykyään vaatia muillekin oikeuksia

SASKin työ kotiapulaisten oikeuksien puolesta jatkuu. Indonesiassa laki ei vielä tunnusta kotiapulaista edes työntekijäksi, mutta vahvojen naisten keskuudessa viriää silti päättäväinen halu puuttua epäkohtiin. Tavoitteena

Lue lisää

SASKin työ tuottaa tulosta Intiassa: valtio rajoittaa lapsityötä

Intia ratifioi viime viikolla Kansainvälisen työjärjestö ILOn yleissopimukset 138 ja 182, jotka koskevat työntekijöiden vähimmäisikää sekä lapsityön pahimpien muotojen kieltämistä. ILOn pääsihteeri Guy Ryderin mukaan

Lue lisää

Lapsityö vähenee, kun aikuisten palkka paranee

SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen kertoo blogitekstissään, miksi SASK on mukana Nenäpäivässä ja mitä keräyksen tuotoilla tehdään.

Lue lisää