Lapsen täytyy saada olla lapsi. Siellä, missä SASK mahdollistaa paremman toimeentulon vanhemmille, yhä harvemman lapsen täytyy tehdä työtä. Lapsi pääsee kouluun – ja köyhyyden kierre voi katketa.

Maailmassa on kansainvälisen työjärjestön ILOn mukaan 152 miljoonaa lapsityöläistä. He tekevät vaatteemme, puhelimemme ja kenkämme. Kun lapsi on töissä, hän ei pääse kouluun – eikä köyhyyden kierre katkea. Mikä avuksi?

Kansainväliset sopimukset kieltävät lapsityön. Kuitenkin monessa maassa lapsityö on maan tapa, osa kulttuuria. Siksi sen poistaminen on pitkä tie. Mutta tilanne oli samanlainen myös Suomessa ja monessa muussa länsimaassa 100 vuotta sitten – ja olemme onnistuneet luopumaan perinteestä. Sama on mahdollista myös muualla.

Avainsanat ovat asenteiden muuttaminen ja elämiseen riittävä palkka vanhemmille. Kun vanhemmat pärjäävät palkallaan, lasten ei tarvitse tehdä työtä. Se on SASKin lapsityön vastaisen toiminnan ydin.

Lapset kouluun, vanhemmille kunnon palkka

Eniten lapsityöläisiä on maailman toiseksi väkirikkaimmassa maassa, Intiassa. SASK on jo useita vuosia tehnyt siellä töitä lapsityön kitkemiseksi, erityisesti kaivoksilla ja tiilitehtailla. Tuloksena on tuhansia kouluun päässeitä lapsia, kymmeniä lapsityöstä vapaita kyliä sekä lukuisia työehtosopimuksia, joissa lapsityö kielletään.

Työllämme myötävaikutettiin myös lapsityön kieltävään lakiin. Se astui voimaan vuonna 2016. Työtä on silti vielä paljon, sillä lain valvonta on valtavassa Intiassa vaikeaa.

Lapsityö SASKin hanketoiminnassa

Kun vanhemmille maksetaan elämiseen riittävää palkkaa, heillä on varaa elättää perheensä ja laittaa lapsensa kouluun. Elämiseen riittävä palkka on tavoitteena kaikissa SASKin hankkeissa. Näin lapsityön vastainen työ on osa kaikkea SASKin työtä.

Sano ei lapsityölle


Aiheeseen liittyvää

Sano ei lapsityölle

Sano ei lapsityölle Maailmassa on 152 miljoonaa lapsityöläistä. He tekevät vaatteitamme, puhelimiamme ja kenkiämme. Kun lapsi on töissä, hän ei pääse kouluun – eikä köyhyyden kierre

Lue lisää

”Olen aika joustava, mutta silti haluaisin jotain parempaa lapsilleni”

Myanmarilainen tekstiilityöntekijä tietää oikeutensa, ja filippiiniläinen kotiapulainen oivaltaa, että hän voi tarjota lapsilleen paremman tulevaisuuden. Kaikkien oikeus elämiseen riittäviin palkkoihin ja ihmisarvoiseen työhön ohjaa SASKin hankkeita, joilla

Lue lisää

Tupakkayhtiö British American Tobacco tilille lapsityövoimasta

Tupakanviljelijöille maksetaan niin vähän, että heidän on pakko laittaa lapsensa töihin.

Lue lisää