Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

Lisää tietoa mihin käytämme tietojasi täällä >
   

Pelin hinta – Qatar 2022

Miljoonia siirtotyöläisiä on työskennellyt Qatarin rakennustyömailla orjuutta muistuttavissa oloissa, kokenut riistoa ja hyväksikäyttöä. Jalkapallofanit ympäri maailman joutuvat kysymään: Mikä on rakastamamme pelin hinta? 

Siirtotyöläisten oikeuksien puolustaminen Qatarissa on vaikeaa, sillä ammattiliittojen toiminta maassa on kielletty. Ihmisoikeuksien polkeminen täytyy silti saada loppumaan. MM-kisojen alla myös me kaikki fanit ja ihmisoikeuksien puolustajat voimme toimia. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Menetettyjä henkiä emme saa takaisin, mutta voimme vaatia muutosta ja vaikuttaa tulevaan.

  1. Siirtotyöntekijöiden työolosuhteita on parannettava pysyvästi.
  2. Jalkapallosta ja kaikesta urheilusta on voitava nauttia ilman pelkoa ihmisoikeuksien polkemisesta.
  3. Ihmisoikeuksien räikeiden laiminlyöntien lopettaminen on Qatarin valtion ja jalkapallon vaikutusvaltaisten päättäjien vastuulla.
  4. Jos päättäjät vaikenevat, joka ikisen fanin pitää vaikuttaa ja tehdä niin kuin kotikatsomoissa ja stadioneilla: on pidettävä ääntä!

Ihmiset lähtevät Qatariin töihin siksi, että heidän kotimaassaan ei ole töitä tai palkka ei riitä perheen elättämiseen. Perillä odottavat luvattua huonompi palkka, vaaralliset työolot ja jopa kuolemanvaara, sietämätön kuumuus ja työmaiden heikko hygienia. Kisojen massiivisten lipputulojen ja kalliiden televisio-oikeuksien takaa paljastuu totuus lipun ja koko pelin hinnasta.

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK on tehnyt töitä jalkapallon MM-kisojen rakennustyömaiden työntekijöiden olojen parantamiseksi jo 2010 Etelä-Afrikan sekä 2014 Brasilian MM-kisojen yhteydessä. Molemmissa saatiin aikaan merkittäviä parannuksia työturvallisuuteen ja palkkoihin. Samat oikeudet kuuluvat Qatarin kisojen työntekijöille.

Välinpitämättömyydelle on tultava loppu. Pidetään yhdessä ääntä niin kauan, että päättäjät kuulevat!

Ei kisoja ilman ihmisoikeuksia!

Jalkapallon MM-kisat alkavat marraskuussa 2022. Qatarin tulee jatkaa jo saavutettujen parannusten toimeenpanoa myös kisojen jälkeen niin, että työntekijöiden ihmisoikeuksia ei enää loukata. Uudistettujen lakien noudattamista täytyy myös valvoa.

Nyt siirtotyöntekijät atistuvat työssään

  • kuumuudelle
  • ylipitkille työpäiville
  • huonoille hygieniaoloille
  • alipalkkaukselle
  • työturvallisuuden laiminlyönnille.

Uusien urheilukisojen yhteydessä kaikkien toimijoiden pitää varmistaa, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Se on urheilupäättäjien tehtävä.

Faktakuva: Ei kisoja ilman ihmisoikeuksiaPelin hinta -kampanjan logoFaktakuva: Aikaansaadut lakimuutokset tulee toimeenpanna Qatarissa

Kuinka voin olla mukana?

Osallistu somessa

Voit osallistua jakamalla kuvan itsestäsi sosiaalisessa mediassa ja kertomalla, mitä jalkapallo ja ihmisoikeudet merkitsevät sinulle. Muista merkitä SASK (Insta: @saskfi, Twitter: @SaskFi) ja käytä aihetunnistetta #PelinHinta. Voit myös varmistaa, että viestisi menee perille esimerkiksi kansainväliselle jalkapalloliitolle Fifalle merkitsemällä heidät viestiisi.

Tue lahjoittamalla

Lahjoitukset käytetään siirtotyöntekijöiden oikeuksien parantamiseen.

SASK tukee siirtotyöläisiä Nepalissa, koska suoraan Qatarissa se ei ole mahdollista. Siirtotyöntekijöiden asemaa parannetaan yhteistyönä liittojen, valtionhallinnon ja työnantajien kesken. Toiseen maahan töihin lähteville  ja Nepaliin palaaville siirtotyöläisille tarjotaan palveluja, ja Nepalin ammattiliitot osallistuvat alueelliseen ja globaaliin verkostotoimintaan siirtotyöasioiden parissa. Hankkeen tuloksena siirtotyö on nepalilaisille turvallisempaa ja säännellympää.

Teemme yhteistyötä rakennusalan työntekijöiden kattojärjestön BWI:n kanssa, joka neuvottelee työntekijöiden oikeuksien  parannuksista Qatarissa yhdessä Fifan ja paikallisten viranomaisten kanssa.

Lue lisää aiheesta

Kampanjassa mukana

Suomen maajoukkueen kannattajien logo

Kampanja sosiaalisessa mediassa