Afrikka edellä -podcastissa käsitellään Afrikan mannerta työn, talouden ja tasa-arvon näkäulmista. Podcast antaa ajattelemisen aihetta ja kriittistä näkökulmaa työntekijöiden oikeuksista kiinnostuneille kuulijoille.

Naiset vahvemmiksi – kuinka Afrikassa edistetään naisten asemaa?

Millainen asema naisilla on esimerkiksi Mosambikissa? Entä Somaliassa? Entäpä millaisia eroja on kaupungissa ja maaseudulla asuvien naisten välillä? Asenteet naisia sortavien rakenteiden taustalla ovat syvällä, mutta myös muutoksessa. Somaliassa naiskiintiöt parlamentissa ja Namibiassa metalli- ja rakennusliiton pääsihteeri Justina Jonas näyttävät esimerkkiä siitä, että tarvittavaa kehitystä tasa-arvotyössä kyllä tapahtuu. Mutta kuinka ay-liike voi edistää naisten asemaa?

Aiheesta keskustelemassa ovat SASKin tasa-arvoasioiden asiantuntija Tarja Valtonen sekä mm. somalialaisista naisista kirjoittanut kirjailija Nura Farah.

Kenet Afrikan vapaakauppasopimus vapauttaa?

Afrikan vapaakauppasopimuksen on tarkoitus luoda maailman suurin vapaakauppa-alue. Toteutuessaan sopimus kattaisi lähes puolitoista miljardia ihmistä 55 maassa. Toiveena on, että se mullistaa alueen talouden ja saa Afrikan maat käymään enemmän kauppaa keskenään. Mutta mitä vapaakauppasopimus todella aiheuttaa Afrikassa? Onko se vastaus kasvavaan nuorisotyöttömyyteen? Kuka valvoo työehtojen toteutumista, kun sopimus saatetaan voimaan? Aiheesta keskustelemassa ovat Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Pekka Ristelä sekä SASKin kansainvälisen toiminnan päällikkö Juha Vauhkonen.

Tiedätkö, millaisissa oloissa ostamasi viini on tuotettu?

Etelä-Afrikka on maailman kahdeksanneksi suurin viinintuottajamaa, ja myös Suomeen viinejä tuodaan maasta kahdeksanneksi eniten. Maan viinitilat kuitenkin heijastelevat edelleen apartheid-historiaa. Työolot ovat alkeelliset, eikä palkka aina riitä elämiseen. Mitä asialle tekevät ammattiliitot? Entä Alko, joka tuo Etelä-Afrikasta viiniä Suomeen? Miksi viinin boikotoiminen saattaa olla hyödytöntä? Aiheesta keskustelevat SASKin kansainvälisen toiminnan asiantuntija Laura Ventä sekä Alkon vastuullisuuspäällikkö Marja Aho.

Aina pelastettavana — Onko aika muuttaa käsitystämme Afrikasta?

Miksi puhumme Afrikasta kokonaisuutena aivan kuin maanosassa ei olisi erilaisia todellisuuksia? Millaisiin stereotypioihin kehitysviestinnässä ja mediassa kompastutaan? Onko olemassa vääriä tapoja auttaa? Aiheesta keskustelemassa kehitysviestintää tutkinut Martta Kaskinen sekä Libin Mohamed African Anti-Racism Society Finlandista.

 

Kuuntele myös muut SASKin podcastit:

Työmaana maailma -podcast on tuotettu Kansan Sivistysrahaston tuella.

Aiheeseen liittyvää

Oikeus turvalliseen ja terveelliseen työhön ILOn perusoikeudeksi

ILOn vuoden 2022 työkonferenssi hyväksyi viidennen kohdan työelämän perusoikeuksiin. Nyt listalla on myös oikeus työsuojeluun. Periaatteet sitovat kaikkia jäsenmaita.

Lue lisää

SASKin ihmisoikeustyö tavoittaa yhä laajemman joukon

SASK pystyy tulevaisuudessa puolustamaan yhä useampien työntekijöiden ihmisoikeuksia maailmalla. Rahoituksen kasvun myöstä toiminta laajenee erityisesti Afrikassa.

Lue lisää

Maatilatyöntekijöiden minimipalkat nousevat maaliskuussa

Maatilatyöntekijöiden palkat nousevat Etelä-Afrikassa jopa 16 prosenttia. Palkkoja on saatu nostettua muun muassa paikallisen ammattiliiton aktiivisella kampanjoinnilla.

Lue lisää