Muistetaan heitä, jotka eivät jouluna voi olla rakkaidensa luona – toivotaan yhdessä Reilua joulua!

SASKin Reilua joulua -keräyksellä tuetaan tulevana jouluna Nepalista ja Intiasta muun muassa Persianlahden maihin lähteviä siirtotyöntekijöitä.
Siirtotyöntekijät ja jalkapalloilijat pelaavat yhdessä jalkapalloa piirroskuvassa
SASK joulukortti 2022

Siirtotyöntekijöihin kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset ovat nousseet valokeilaan Qatarin miesten jalkapallon MM-kisojen alla.

Lipun Qatarin MM-kisoihin voi ostaa rahalla. Sen todellinen hinta on kuitenkin jotain aivan muuta.

Kisoja rakentaneille siirtotyöntekijöille kisojen hinta on kohtuuton. He ovat kärsineet Qatarin äärimmäisistä olosuhteista ja ihmisoikeusloukkauksista. He joutuvat viettämään vuosikausia erossa perheistään asuen aavikon parakeissa ja tekevät pitkää päivää niin pienellä palkalla, ettei siitä juuri riittää kotiin lähetettäväksi.

Ennen viime vuosien lakiuudistuksia työntekijöiden passit takavarikoitiin, eivätkä he saaneet poistua maasta tai vaihtaa työpaikkaa. Se on silkkaa nykyajan orjuutta.

Ilahduta reilulla joulutervehdyksellä!

Moni siirtotyöntekijä viettää tämänkin joulun erossa omista rakkaista ja työtä tehden.

Silti ei ole syytä kadottaa iloista joulumieltä, päinvastoin. Se vain paranee, kun ilahduttaa ihmisiä reilulla joulutervehdyksellä.

Ammattiliitot, yritykset, ammattiosastot, paikallisyhdistykset tai muut yhteisöt voivat osallistua Reilua joulua -keräykseen esimerkiksi lahjoittamalla joulumuistamisiin tarkoitetut rahat tähän hyvään tarkoitukseen.

Lahjoittamalla saa käyttöönsä sähköisen viestintäpaketin, joka sisältää muun muassa sähköisen joulukortin. Sen voi lähettää eteenpäin sidosryhmille, asiakkaille tai vaikka jäsenistölle joulutervehdyksenä.

SASKin Reilua joulua -keräyksen varoilla tuetaan Nepalista ja Intiasta siirtotyöhön lähteviä ja siirtotyöstä palaavia työntekijöitä. Pitkäjänteisen työn tuloksena Qatarissa on muun muassa parannettu työturvallisuutta, säädetty minimipalkasta ja ainakin periaatteessa lakkautettu siirtotyöntekijöitä orjuuttava Kafala-järjestelmä. Uudistukset kuitenkin ulottuvat vasta murto-osaan siirtotyöntekijöistä.

Siksi SASKin työ siirtotyöntekijöiden oikeuksien parantamiseksi jatkuu pitkään Qatarin myös MM-kisojen jälkeen.

Toivota sinäkin Reilua joulua!

SASKin Reilua joulua -keräyksen kortin ja muun kuvituksen on tehnyt kuvittaja
Pirita Tolvanen

Jaa artikkeli: