Pelin hinta on siirtotyöntekijälle liian kova

Lipun Qatarin MM-kisoihin voi ostaa rahalla. Sen todellinen hinta on kuitenkin jotain aivan muuta.

Kisoja rakentaneille siirtotyöntekijöille kisojen hinta on kohtuuton. He ovat kärsineet Qatarin äärimmäisistä olosuhteista ja ihmisoikeusloukkauksista. He joutuvat viettämään vuosikausia erossa perheistään asuen aavikon parakeissa ja tekevät pitkää päivää niin pienellä palkalla, ettei siitä juuri riittää kotiin lähetettäväksi.

Ennen viime vuosien lakiuudistuksia työntekijöiden passit takavarikoitiin eivätkä he saaneet poistua maasta tai vaihtaa työpaikkaa. Se on silkkaa nykyajan orjuutta.

Muunnos jalkapallon ottelulipusta tekstillä Fiva vs Qatarin siirtotyöntekijät

Kuumuus ja nestehukka aiheuttavat hengenvaaran

Qatarin kuumuus on vienyt liian monen työntekijän hengen tai terveyden. Kesäisin 50 asteen lämpötilat ovat tavallisia, ja moni on joutunut työskentelemään ilman riittäviä taukoja, huonolla ravinnolla ja nesteytyksellä.

Kuumuus ja nestehukka aiheuttavat munuaisvaivoja, joista kärsivät nuoretkin miehet, mutta hoitoa moni saa vasta palattuaan kotimaahan.

Vähintään tuhansien ihmisten arvioidaan kuolleen kisojen rakentamisen aikana, mutta Qatar kiistää kuolemat tai tilastoi ne luonnollisiksi.

Mainoskuva, jossa nepalilainen siirtotyöntekijä katsoo kameraan. Tekstissä kerrotaan hänen kehnoista työoloistaan Qatarissa.

Jo tehtyjen parannusten on kannettava tulevaisuuteen

Lippu jalkapallon MM-kisojen otteluun on fanille unelmien täyttymys. Kisoja rakentaneille siirtotyöntekijöille pelin hinta on kohtuuton.

Nyt moni asia Qatarin lainsäädännössä on kansainvälisen ay-liikkeen ja ihmisoikeusjärjestöjen painostuksesta paremmin kuin vuosikymmen sitten, mutta muutosten pysyvyydestä ei ole takeita. Tälläkin hetkellä uusista käytännöistä hyötyvät vain suoraan MM-kisoihin liittyvät siirtotyöntekijät eli noin 10 prosenttia kaikista.

Qatar ei suostu maksamaan ihmisoikeusjärjestöjen vaatimia korvauksia rakennustöissä loukkaantuneille.

Jalkapallo – tai mikään urheilu – ei oikeuta ihmisoikeusloukkauksia.

  1. Urheiluliittojen tulee noudattaa ihmisoikeuslinjauksia kisoja myönnettäessä.
  2. Siirtotyöntekijöiden asemaa täytyy edelleen parantaa. Qatariin on perustettava keskus siirtotyöntekijöiden turvaksi.
  3. On varmistettava, että jo tehdyt lakimuutokset ovat pysyviä. Ei paluuta orjatyöhön.

Ei enää koskaan kisoja ilman ihmisoikeuksia

Muunnos jalkapallon ottelulipusta. Tekstissä kuvataan siirtotyöntekijöiden oikeuksien puutteita Qatarissa..

Haluatko lisätietoa?

Qatarin siirtotyöntekijöiden ihmisoikeustilanteesta saat lisää tietoa SASKin kotimaan toiminnan päällikkö Ellinoora Vesalalta.

+358 50 461 9307
ellinoora.vesala@sask.fi

Nepalilaiset siirtotyöntekijät kertovat tarinansa – katso video!

 Lue lisää aiheesta

SASK: Ihmisoikeusloukkauksien lopettaminen on päättäjien ja kisojen isäntämaiden vastuulla

Siirtotyöntekijöiden oikeuksista täytyy pitää huolta niin kisojen aikana kuin niiden jälkeenkin. Jokainen jalkapallon ystävä voi käyttää vaikutusvaltaansa.

Jalkapallo on hieno laji, joka yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa. Jalkapallon kannattajilla, pelaajilla sekä valmentajilla on lupa nauttia lajista. Kaikkien on kuitenkin hyvä olla tietoisia niistä epäkohdista, joita kansainvälisiin jalkapallokisoihin liittyy ja mahdollisuuksien mukaan käyttää omaa vaikutusvaltaansa tietoisuuden kasvattamiseksi.

Räikeiden ihmisoikeusloukkausten lopettaminen on jalkapallojärjestöjen vaikutusvaltaisten päättäjien ja kisojen isäntämaiden vastuulla.

SASK on kampanjoinut Qatarin MM-kisojen alla siirtotyöntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Kampanjaa on tehty yhdessä Suomen Palloliiton, Jalkapallon Pelaajayhdistyksen, Suomen Maajoukkueen Kannattajien, Rakennusliiton sekä rakennusalan työntekijöiden maailmanliiton BWI:n kanssa.

Tässä muutamia pääkohtia siirtotyöntekijöiden oikeuksista Qatarissa nyt ja tulevaisuudessa sekä päätöksentekijöiden vastuusta urheilun ihmisoikeuskysymyksissä.

  • Qatarin MM-kisojen valmisteluissa työskentelevät siirtotyöntekijät maksavat kisoista kovan hinnan. Heillä ei ole sananvapautta tai vapautta liikkua. Sitä vastoin on maksamattomia palkkoja ja epäselviä kuolemantapauksia. Emme saa takaisin menetettyjä elämiä tai jo poljettuja oikeuksia, mutta voimme vaatia muutosta ja vaikuttaa tulevaan.
  • Boikoteille on ehdottomasti aikansa ja paikkansa. Tässä vaiheessa ne eivät kuitenkaan ole paras tapa vaikuttaa. Qatariin on saapunut kisojen alla kymmeniä tuhansia siirtotyöntekijöitä sekä hotelli- ja ravintola-alalle että kuljetussektorille. Jos kisaturistit boikotoivat kisoja poissaolollaan nämä siirtotyöntekijät todennäköisesti passitetaan kotimaihinsa ja he menettävät toimeentulon, jota tarvitsevat kipeästi.
  • Työntekijät eivät yleensäkään pidä boikotointia parhaana ratkaisuna, vaan toivovat kansainvälisen yhteisön tukea ja painostusta. He haluavat tehdä työnsä turvallisissa oloissa ja niin, että siitä maksetaan palkkaa, joka riittää elämiseen. Jokainen yksilö tekee kisojen seuraamisen suhteen omat ratkaisunsa, mutta boikotointia miettiessä on hyvä huomioida myös työntekijöiden näkökulma.
  • FIFAn tulisi jatkossa vaatia potentiaalisia isäntämaita noudattamaan kansainvälisiä ihmisoikeussäädöksiä ja FIFAn itsensä laatimia ihmisoikeuskriteerejä jo ennen kuin kisat myönnetään näille maille.
  • Ammattiyhdistysliike ja FIFA ovat käyneet neuvotteluja Qatarin valtion kanssa. Neuvotteluissa on saatu aikaan merkittäviä lainsäädännöllisiä parannuksia työntekijöiden oikeuksiin. Riskinä kuitenkin on, että kisojen jälkeen kansainvälisen yhteisön huomio kääntyy pois Qatarista eikä lainsäädännön toteutumista valvota edes siinä määrin kuin nyt. FIFAn ja muiden kansainvälisten toimijoiden, ihmisoikeusjärjestöjen ja sponsorien on sitouduttava seuraamaan kisojen jälkeenkin Qatarin tilannetta.
  • Siirtotyöntekijöiden olosuhteita Qatarissa on parannettava pysyvästi. Paras tapa tähän on perustaa kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen ajama siirtotyöntekijöiden keskus. Keskus tarjoaisi siirtotyöntekijöille apua, tukea ja turvaa myös kisojen jälkeen.

Ei enää koskaan kisoja ilman ihmisoikeuksia

SASK tukee Nepalista ja Intiasta lähteviä ja sinne palaavia siirtotyöntekijöitä. Heitä opastetaan siinä, miten toimia ja kenen puoleen kääntyä, jos he kohtaavat kohdemaassa ongelmia. Lisäksi siirtotyöläisille annetaan koulutusta heidän oikeuksistaan. Kun siirtotyöntekijät palaavat kotiin, monet tarvitsevat apua kotiutumisessa ja toimeentulon hankinnassa. Monet siirtotyöntekijät ovat kotiin palatessaan henkisesti ja/tai fyysisesti vahingoittuneita.

Lisätiedot:

SASKin kotimaan toiminnan päällikkö Ellinoora Vesala ellinoora.vesala@sask.fi, +358 50 461 9307

Haluatko Pelin Hinta -pinssin?

Esiinnytkö televisiossa Qatarin kisojen aikaan ja haluat tukea sanattomasti kampanjaa? Voit tilata meiltä Pelin hinta -pinssin!

Tilaukset: Roosa Rusanen, roosa.rusanen@sask.fi, 050 366 8123

Siirtotyöläisyyteen keskittyvässä hankkeessa tarjotaan palveluja Nepalista ja Intiasta toiseen maahan töihin lähteville ja sinne palaaville siirtotyöntekijöille. SASK tekee työtä yhdessä Rakennusliiton ja rakennusalan työntekijöiden kattojärjestön BWI:n kanssa.

BWI pystyy vaikeuksista huolimatta toimimaan Qatarissa, ja siirtotyöntekijät käyttävät sen tarjoamaa kuumaa linjaa ongelmatilanteissa. Lisäksi ammattiiittojen neuvottelema ja Nepalin hallituksen toteuttama ammattitaidon kehittämis- ja sertifiointihanke tukee kotiin palanneiden työntekijöiden asemaa työmarkkinoilla.

 

#PelinHinta sosiaalisessa mediassa

Yhteistyössä

Suomen maajoukkueen kannattajien logo

Jaa artikkeli: