Muistetaan heitä, joiden työ ei taukoa joulunpyhinäkään – toivotetaan yhdessä Reilua joulua!

SASKin Reilua joulua  -keräyksellä tuetaan tulevana jouluna työelämän ihmisoikeuksia maailmalla. Neuvottelemalla on varmistettu, että jouluna saamme viettää aikaa läheistemme kanssa. Toivotetaan yhdessä Reilua joulua ja tehdään töitä sen eteen, että tämä mahdollisuus toteutuisi kaikille maailman työtä tekeville!

Piirroskuvassa työtä tekevia ihmisiä ja teksti: Ilman liittoa ei ole oikeuksia - Reilua joulua!

SASKin Reilua joulua -keräyksen varoilla tuetaan maailman heikoimmassa asemassa olevia työntekijöitä eri puolilla maailmaa. Pitkäjänteisen työn tuloksena muun muassa kotiapulaisina työskentelevien naisten ja tyttöjen työ- ja elinolot kohenevat Mosambikissa, Kolumbiassa, Filippiineillä ja Indonesiassa.

SASKin tuella heille on neuvoteltu vapaapäiviä, lomia, parempia palkkoja ja sosiaaliturvaa monissa maissa. Näin kotiapulaisten lapsetkin pääsevät nauttimaan yhteisestä ajasta vanhempien kanssa, kunnon ravinnosta, koulunkäynnistä ja ehkä jopa joululahjoista, siellä missä joulua vietetään.

Ammattiliitot, yritykset, ammattiosastot, paikallisyhdistykset tai muut yhteisöt voivat osallistua vaikkapa lahjoittamalla joulumuistamisiin tarkoitetut rahat Reilua joulua -keräykseen.

Lahjoittamalla saa käyttöönsä sähköisen viestintäpaketin, joka sisältää muun muassa sähköisen joulukortin. Sen voi lähettää eteenpäin sidosryhmille, asiakkaille taikka jäsenistölle joulutervehdyksenä.

Työelämän oikeudet ovat ihmisoikeuksia

Oikeus perustaa ammattiliitto ja liittyä liittoon on ihmisoikeus. Se on tärkeä oikeus – kenties merkittävin työhön liittyvistä ihmisoikeuksista. Ammattiliitot ovat olemassa varmistaakseen, että muut oikeudet toteutuvat.

Jokaisella ihmisellä YK:n jäsenmaissa on siis oikeus kuulua liittoon. Silti läheskään kaikki maailman työntekijät eivät pääse tästä oikeudesta nauttimaan, koska sitä rajoitetaan monin tavoin.

Liiton tärkein tehtävä on neuvotella asioista työnantajan kanssa yksittäisen työntekijän puolesta. Oikeus neuvotella on ammattiliiton kulmakivi, mutta sitäkin rajoitetaan monissa maissa ja monien ihmisten osalta, vaikka liitot sinänsä olisivatkin sallittuja.

Neuvottelemalla on varmistettu, että saamme jouluna rauhoittua viettämään aikaa läheistemme kanssa. Ollaan yhdessä varmistamassa, että tämä sama oikeus toteutuisi muillekin maailman työtätekeville.

SASK tukee ammattiliittoja kehittyvissä maissa, jotta ne pystyvät paremmin puolustamaan työntekijöiden ihmisoikeuksia.

Toivota sinäkin Reilua joulua!

Jaa artikkeli: