Ammattiliitot mukana Filippiinien taifuunitalkoissa

Filippiinien itärannikolla Visayasin alueella on keskiviikosta lähtien ollut käynnissä evakuointioperaatio, jossa tuhansia perheitä on siirretty kouluihin ja muihin väliaikaisiin suojatiloihin rannikkoa lähestyvän supertaifuunin alta.

Taifuunin odotetaan rantautuvan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä paikallista aikaa juuri samalle alueelle, jossa edellinen taifuuni Yolanda vuosi sitten aiheutti massiivista tuhoa.

Kehnosta varautumisesta edelliseen taifuuniin on otettu oppia, ja niin kansalaiset kuin viranomaisetkin tuntuvat olevan mukana kansallisissa talkoissa tuhojen minimoimiseksi ja alueella asuvien ihmisten suojelemiseksi. Myrskyvaroitukset annettiin useita päiviä ennen taifuunin todennäköistä rantautumishetkeä. Televisio- ja radiokanavat seuraavat myrskyn etenemistä tunti tunnilta ja päivittävät varoitustasoja.

Koulut ja oppilaitokset kolmellakymmenellä alueella ovat lopettaneet normaalin toimintansa ja muuttuneet evakuointikeskuksiksi. Ensimmäisenä evakuoitiin Taclobanin kaupungin telttaleiri, jossa sadat edellisessä myrskyssä kotinsa menettäneet perheet edelleen asuvat. Yli kahden miljoonan asukkaan Tacloban on joutumassa uudelleen pahimpaan myrskyn silmään.

Vapaaehtoisia ja pakkoevakuointeja on toteutettu laajoilla alueilla, ja uusia väliaikaissuojia etsitään kuumeisesti. Varmuusvarastoista kuormataan riisisäkkejä ja muuta hätämuonaa evakkojen ruokkimiseksi. Maan sisäiset lennot myrskyn uhkaamalle alueelle on peruttu. Presidentti Benigno Aquino on määrännyt ministerinsä henkilökohtaisesti myrskyalueelle valvomaan valmistautumista ja huoltotoimia.

Ammattiliitot ja järjestöt mukana talkoissa

Myrskyalueella toimivat kansalaisjärjestöt ja ammattiliitot osallistuvat suuroperaatioon useilla paikkakunnilla, varsinkin myrskyn taas uhkaamassa Tacloban Cityssä. Edellisen Yolanda-myrskyn jäljiltä niillä on toimiva avustusverkosto, joka on osallistunut myrskyn tuhoamien alueiden jälleenrakennuskampanjaan ja tuhoista kärsineiden ihmisten auttamiseen.

SASKin pitkäaikaisella yhteistyökumppanilla LEARNilla on Taclobanissa avustutyötä koordinoiva toimisto, joka muutettu evakuointikeskukseksi. Toimiston vetäjä Joselito Fuentes olin onnettomuudekseen pääkaupungissa Manilassa myrskyvaroituksen tullessa eikä saanut enää lentoa asemapaikalleen. Nyt mies pitää yhteyttä kumppaneihinsa puhelimella ja sähköpostilla – niin kauan kuin yhteydet toimivat.

Varhain torstaina eläteltiin vielä toiveita taifuunin mahdollisesta reittimuutoksesta, mutta perjantaiaamuun mennessä myrskyennusteet olivat vain pahentuneet.

– Tacloban on jäämässä taas myrskyn alle, Fuentes ennusti. – Onneksi nyt on varauduttu etukäteen paljon paremmin kuin vuosi sitten.

– Nyt on keskityttävä rakentamaan jo valmiiksi avustusverkostoja, joiden kautta ammattiliitot voivat tukea myrskytuhojen korjaamista, Fuentes arvioi.

Jukka Pääkkönen, Metro Manila

 

Jaa artikkeli: