Maatilatyöntekijöiden minimipalkat nousevat maaliskuussa

Maatilatyöntekijöiden palkat nousevat Etelä-Afrikassa jopa 16 prosenttia. Palkkoja on saatu nostettua muun muassa paikallisen ammattiliiton aktiivisella kampanjoinnilla.

Etelä-Afrikassa maatilatyöntekijöiden minimipalkat nousevat maaliskuun alusta alkaen. Aiemmin minimipalkka on ollut 18,68 Etelä-Afrikan randia tunnilta, mutta palkankorotusten myötä palkka nousee 21,69:ään randiin tunnilta. Euroissa eteläafrikkalaisen työntekijän palkka on vastaisuudessa siis noin 1,2 euroa tunnilta.

SASKin kumppani, ammattiliitto CSAAWU (Commercial, Stevedoring, Agricultural and Allied Workers Union), on kampanjoinut palkankorotusten puolesta muun muassa järjestämällä mielenilmauksia vuonna 2019 ja uudelleen vuonna 2020.

— Osa maatiloista on suostunut maksamaan uutta minimipalkkaa, osa taas ei, kertoo eteläafrikkalaisen työelämän tutkimuslaitos ILRIGin tutkimus- ja koulutuspäällikkö Shawn Hattingh.

Hattinghin mukaan tilat, joilla on CSAAWUn jäseniä, ovat suhtautuneet uuteen minimipalkkaan suotuisammin, mutta vain siksi, että liitto on painostanut tiloja palkanmaksuun. Eteläafrikkalaisilla tiloilla työntekijöillä saattaa olla puutteellisia tietoja oikeuksistaan, vaikka maan lainsäädäntö turvaakin laajat oikeudet. Maatilatyöntekijöiden järjestäytyminen on vähäisempää kuin Etelä-Afrikassa keskimäärin.

Palkankorotukset ovat saaneet tilojen omistajat protestoimaan niitä vastaan, mukaan lukien maatilayrittäjien yhdistys AgriSAn, joka pyrkii kumoamaan päätöstä palkankorotuksista lakiteitse.

Maatilan työntekijöiden palkat ovat edelleen pieniä, ja tiloilla on muitakin kuin palkkaukseen liittyviä ongelmia. Viinitiloilla työskentelevät ovat kertoneet muun muassa puutteellisesta juomavedestä sekä asumusten ja saniteettitilojen huonosta kunnosta. Lisäksi työntekijät joutuvat käsittelemään kasvimyrkkyjä ilman asianmukaisia suojavarusteita. CSAAWU on saanut painostettua työnantajia kustantamaan työntekijöille parempia suojavälineitä sekä rakentamaan torjunta-aineille paremmat säilytyspaikat. Muutama iso tila on myös liiton painostuksen ansiosta alkanut korjata työntekijöiden asumuksia. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Työntekijä viinitilalta
Louis työskentelee luottamusmiehenä yhdellä viinitiloista. Kuva: Eric Nathan.

Vaikka minimipalkka nousee, niin jatkamme edelleen parempien palkkojen vaatimista. Elämiseen riittävä palkka Etelä-Afrikassa olisi 66,66 randia tunnilta, Hattingh sanoo.

SASK on tehnyt vuodesta 2019 lähtien yhteistyötä International Labour Research and Information Group ILRIGin ja eteläafrikkalainen maataloustyöntekijöiden ammattiliitto CSAAWUn kanssa hankkeessa, jossa pyritään parantamaan viinitilojen työntekijöiden oloja Etelä-Afrikassa. Tavoitteena on saavuttaa Etelä-Afrikan viinitilojen työntekijöille oikeudet inhimillisiin työoloihin ja toimeentuloon.

Jaa artikkeli: