Tänään vietetään lasten oikeuksien päivää

Tänään vietetään kansainvälistä lasten oikeuksien päivää. Päivää vietetään YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen vuosipäivänä 20. marraskuuta ympäri maailman.

SASK haluaa päivän kunniaksi nostaa esille lasten oikeuden käydä koulua ja leikkiä työn tekemisen sijaan.

Kansainvälisen työjärjestö ILO:n arvioiden mukaan maailmassa on arviolta 152 miljoonaa lapsityön uhria. Näistä miltei puolet tekevät työtä vaarallisissa olosuhteissa kuten kaivoksissa ja kivilouhoksilla.

– Usein köyhyyden uskotaan olevan lapsityön perimmäinen syy, toteaa SASKin Etelä-Aasian aluekoordinaattori Manoranjan Pegu.

– Me ajattelemme asian toisin päin: lapsityö riistää lapsilta mahdollisuuden hyvään koulutukseen ja taitoihin, jotka ovat edellytyksenä ihmisarvoiselle työlle aikuisena.

Mitä on lapsityö?

Kaikkea lasten tekemää työtä ei tule määritellä lapsityöksi, sillä monessa tapauksessa puhutaan esimerkiksi auttamisesta maatilan päivittäisissä askareissa ilman, että työ haittaa lapsen koulunkäyntiä tai terveyttä.

ILO:n määritelmän mukaan lapsityöksi lasketaan sen sijaan työ, joka on henkisesti, fyysisesti, sosiaalisesti tai moraalisesti haitallista lapselle, työ haittaa koulunkäyntiä tai vie koulunkäynnin mahdollisuuden kokonaan.

Äärimmäisessä muodossaan työ orjuuttaa lapsen, erottaa hänet perheestään tai altistaa vaarallisille sairauksille.

Lapsityö vetää köyhyyden kierteeseen

SASK tukee lapsityön vastaista taistelua Intiassa ja Nepalissa, missä monet lapset työskentelevät kivilouhoksilla ja tiilitehtailla vanhempiensa mukana.

– Lapsityö ei pelkästään riistä lapsilta koulutusmahdollisuuksia, vaan se kahlitsee heidät matalapalkkaisiin silpputöihin. Tämän vuoksi köyhyyden kierre sukupolvelta toiselle ei katkea, Manoranjan Pegu lisää.

– Lapsityö vetää myös aikuisten palkkoja alaspäin ja vaikuttaa negatiivisesti työntekijöiden neuvotteluvoimaan. Tämän vuoksi tarvitaan kokonaisvaltaista ratkaisua, jossa yhdistyvät niin työntekijöiden oikeudet, lasten koulutusmahdollisuudet kuin yhteiskunnallinen vaikuttaminen.

SASKin työ vaikuttaa tuhansiin lapsiin

Pelkästään viime vuonna SASKin työn ansiosta yhteensä 978 lasta aloitti koulunkäynnin Intiassa ja Nepalissa. Intiassa tuli myös voimaan uusi lapsityötä koskeva laki, joka kieltää alle 14-vuotiaiden työllistämisen. SASKin tukemat liitot vaikuttivat vahvasti lain valmisteluun.

Lisäksi Intian tiilitehtailla solmittiin 76 lapsityön kieltävää sopimusta. Niiden arvioidaan ehkäisevän parhaimmillaan 76 000 lapsen työskentelyn.

Osallistu kampanjaan!

Jos haluat tukea SASKin lapsityön vastaista taistelua, osallistu SASKin kampanjaan ja lahjoita.

 

Jaa artikkeli: