Intiassa tuhannet siirtotyöntekijät kävelevät kotiin

Maailman suurimmassa demokratiassa päätettiin 21 vuorokauden sulusta, joka on jättänyt tuhannet ihmiset epätoivoiseen tilanteeseen. Moni siirtotyöntekijöistä on päättänyt kävellä jopa satoja kilometrejä takaisin kotiin.
Kuva intialaiselta tiilitehtaalta. Tehtaiden työntekijät usein asuvat tehtaan alueella tai sen lähellä.

Intian pääministeri Narendra Modi määräsi 1,3 miljardin väestön maan 21 päivän sulkuun maaliskuun 24. päivä lähtien koronavirusepidemian vuoksi. Tämä on johtanut siihen, että pääosin päivittäisillä ansioillaan, lähes kädestä suuhun elävät ihmiset, kuten katumyyjät, ovat jäänet ilman toimeentuloa. Myös Intiassa elävät siirtotyöläiset ovat jäänet epätoivoiseen tilanteeseen, kun tehtaat ovat yllättäen sulkeutuneet jättäen työntekijät ilman palkkaa tai suojaa. Intiassa naapurimaista tulevien siirtotyöläisten lisäksi maassa on paljon sisäisiä siirtotyöntekijöitä.

— Siirtotyöläiset ovat jaettavissa kolmeen eri ryhmään, sanoo SASKin Etelä-Aasian aluekoordinaattori Manoranjan Pegu.

— Niihin, jotka ovat jääneet jumiin joko työpaikoilleen, koteihinsa tai hallituksen perustamille leireille; niihin, jotka ovat matkalla koteihinsa joko jalan tai bussilla; sekä niihin, jotka ovat päässeet kotiin, mutta ovat karanteenissa.

Satoja tuhansia leireillä

Intian hallituksen laskelmien mukaan noin 600 000 siirtotyöläistä on hallituksen rakentamilla leireillä. Hallitus yrittää saada kaikille leireillä oleville ruokaa sekä vettä. Intian hallitus on myös määrännyt, etteivät vuokranantajat saa periä vuokria jumiin jääneiltä siirtotyöläisiltä eikä heitä saa häätää asunnoista.  Työnantajia on myös vaadittu maksamaan rästiin jääneet palkat. Pegu sanoo, että määräyksien noudattamisesta ei kuitenkaan ole takeita.

Tuhansia siirtotyöläisiä kävelee koteihinsa

Monet työläiset ovat päättäneet alkaa kävellä kotiin, sillä julkista liikennettä ei ole tai se on pahasti ruuhkautunut. Osa työläisistä on töissä tuhansien kilometrien päässä kotoaan. Uutismedia al-Jazeeran mukaan iso osa kävelijöistä on työikäisiä miehiä, mutta joukossa on myös perheitä, joilla on pieniä lapsia. Al-Jazeeran haastattelema maalari toteaa, että hänellä ja hänen perheellään on mahdollisuus elää viisikin päivää ilman palkkaa, mutta kolmen viikon työttömyys jättää heidät täysin oman onnensa varaan. Niinpä he ovat päättäneet lähteä kotiin. Karkeiden arvioiden mukaan kotiin käveleviä työntekijöitä olisi jopa 600 000.

Al-Jazeera myös raportoi siirtotyöläisten ruiskuttamisesta desinfiointiaineella Bareillyn kaupungissa Uttar Pradeshin maakunnassa, sillä liikkumisensa takia heidän pelätään levittävän koronavirusta. Maakunnan hallituksen ylin virkamies on todennut, että terveydenhoitoalan työntekijöitä on käsketty puhdistamaan busseja, mutta he olivat samassa ruiskuttaneet myös siirtotyöläisiä.

Kotiin palanneet pelkäävät tartuttavansa läheisiään

Kotiin palaavien siirtotyöläisten pelätään levittävän koronavirusta alueille, joilla sitä ei vielä ole. Monet siirtotyöläiset ovat myös kotoisin Intian pienistä kylistä, joissa ei ole asianmukaista terveydenhoitoa. Joissakin kylissä kotiin palaavia työntekijöitä on jopa estetty pääsemästä kylään.

Osa työläisistä on päättänyt nukkua puussa, sillä he pelkäävät tartuttavansa läheisiään, eikä heidän kodeissaan ole tarpeeksi tilaa pitämään heitä erossa muista perheenjäsenistään.

Hallitus varautunut huonosti

Manoranjan Pegu sanoo, että Intian siirtotyöläisten katastrofaalisen tilanteen aiheutti huono suunnittelu. Sulun alusta ilmoitettiin vain neljä tuntia ennen sen tapahtumista.

— Hallituksella ei myöskään ollut minkäänlaista suunnitelmaa sen varalle, mitä se tekisi siirtotyöläisille. Kävi niin, että tehtaat sulkivat äkkiä ovensa eikä siirtotyöläisillä ollut paikkaa, mihin mennä. Siirtotyöläiset usein asuvat tehtaissa tai niiden lähellä. Siinä vaiheessa ei myöskään ollut vielä tietoa leirien rakentamisesta, Pegu korostaa.

Intian hallitus on myöhemmin ilmoittanut muun muassa tukipaketeista, joilla se aikoo tukea haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, kuten epävirallisella sektorilla työskenteleviä.

— Hallituksen viestintä epäonnistui täysin. Jos siirtotyöläisille olisi kerrottu, että apua on tulossa ja että hallituksella on jonkinlainen suunnitelma heidän auttamisekseen, he olisivat pysyneet paikallaan, ja tilanne olisi nyt aivan toinen.

Intian terveysministeriön mukaan maassa on todettu 3.4. mennessä 2 567 vahvistettua koronavirustapausta, joista 192 on parantunut ja 72 kuollut.

Intian epävirallisen työvoiman määrä on suuri. Sanomalehti Mintin mukaan noin 83 % Intian työvoimasta työskentelee epävirallisella sektorilla. Tähän ei lasketa maataloustöissä olevia. Heistä heikoimmassa asemassa ovat ne, joilla ei ole minkäänlaista työsopimusta, joten heidät on helppo irtisanoa.

Järjestäytymällä työntekijät voivat puolustaa ihmisoikeuksiaan jopa kriisien keskellä. Ammattiliitoilla on usein demokratiaa vahvistava rooli yhteiskunnassa. SASK tekee työtä kolmansien maiden ammattiliittojen kanssa, jotta työntekijöiden ihmisoikeudet paranisivat kaikkialla maailmassa.

Artikkelia muokattu 3.4.2020 kello 15.15: Lisätty tieto siitä, että Intiassa on paljon sisäisiä siirtotyöntekijöitä. 

 

 

Jaa artikkeli: