Suomen valtion hankkimat tietokoneet jatkossa vastuullisempia

Valtion hankkimien tietokoneiden tuotannossa edellytetään nyt yksityiskohtaisilla vaatimuksilla muun muassa pakkotyön kieltoa, järjestäytymisvapauden kunnioittamista sekä konfliktimineraalien käytön vähentämistä. Ihmisoikeuksia koskevia vaatimuksia on tulossa käyttöön myös kuntien kalustehankintoihin.

Finnwatch, valtion yhteishankintayksikkö Hansel Oy sekä kuntasektorin valtakunnallinen yhteishankintayksikkö KL-Kuntahankinnat Oy ovat vuoden työn tuloksena luoneet monistettavia malleja, joiden avulla työelämän oikeudet voidaan ulottaa kaikkiin julkisiin tavarahankintoihin.

Uudistus on ihmisoikeuksien näkökulmasta merkittävä, sillä Suomessa julkisia hankintoja tehdään vuosittain 30 miljardilla eurolla.

Yhteistyötä kaivataan

Finnwatch toivoo muiden julkisten hankkijoiden monistavan parhaita käytäntöjä omiin kilpailutuksiinsa.

– Yhteistyötä hankkijoiden välillä kaivattaisiin niin Suomen sisällä kuin Pohjoismaisella tasolla. Ostovoimaa kasvattamalla voitaisiin puuttua myös vaikeisiin kysymyksiin kuten työntekijöille maksettavaan elämiseen riittävään palkkaan, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Tänään julkaistava Finnwatchin raportti “Sanoista tekoihin – Sosiaalisen vastuun pilottiprojekti Hansel Oy:n ja KL-Kuntahankinnat Oy:n kanssa” on ladattavissa täältä.

Pilottihankkeista kertova raportti on tuotettu SASKin ja kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepan tuella.

Jaa artikkeli: