SASKin kunnon työn lähettiläs Sami Kaita on hiuskarvaa myöten hyvis

Sami Kaita tarttuu ay-toiminnan lisäksi mihin vain, jos maailma sillä paranee. Kierrätys, kuplien välttely ja tukan lahjoitus ovat hyödyllisiä juttuja, jotka hoituvat muiden aktiviteettien lomassa.

Sami Kaita kävi viime keväänä SASKin kunnon työn lähettiläs -koulutuksen. Lokakuussa hän järjesti lähettiläiskollegoineen Nenäpäivä-tempauksen Teivon raviradalla. Ravi-idean taustalla on Kaidan parivuotinen ekstraajana työskentely raviradan ravintolassa.

– Katsomorakennuksessa esiteltiin SASKin Nenäpäivä-varoin tekemää työtä lapsityövoiman käyttöä vastaan ja kotiapulaisten oikeuksien puolesta. Se näkyi lähdön voittajahevosen loimen logossakin.

Lahjoituksia tuli noin 230 euroa.

Kaita on ollut ay-aktiivi kymmenisen vuotta. Kiinnostus SASKiin heräsi taannoin Solidaarisuuspäivillä.

Kaita hörppää Reilun kaupan kahvia muumimukista ja toteaa, että ay-aktiivi on muusikko- ja taiteilijaystävien piirissä outo lintu.

– Potkin niitä persuksille, että kohta on vaalit… Sydämellisiä ihmisiä ovat, siinä omassa todellisuudessaan.

*****

Kesällä 2016 Sami harkitsi hiustenleikkuuta. Tukka sai kuitenkin jäädä, sillä Hän kuuli Little Princess -projektista, jossa brittiläinen säätiö kerää hiuksia, tekee niistä peruukkeja ja jakaa ne ilmaiseksi nuorille syöpäpotilaille. Helsinkiläinen kampaamo toimittaa säätiölle materiaalia.

– Mahtava projekti, pakko tukea. Minulla on vahva, paksu tukka, jota voi käyttää muiden hyväksi.

Hiukset yltävät jo lapaluille. Kesällä 2019 Kaita tekee tukkalahjoituksen.

 


Seitsemän väitettä Sami Kaidalle

Nuoret aikuiset ovat hyvin aktiivisia poliittisesti.

Voisivat olla aktiivisempiakin. Keskustelu on ”kuplauttanut” politiikan kauas ihmisistä. Vihreät ovat osanneet aktivoinnin Suostumus2018-kampanjassa. Se näkyy nuorille sopivalla tavalla ja sopivissa medioissa.

Some avartaa.

Yritän välttää kuplaantumista seuraamalla somea, vaikka joskus hävettääkin kanssaihmisten puolesta se trollaus.

Uskomalla siihen, mitä tekee, saa paljon aikaan.

Kyllä! Kaikki lähtee siitä, haluaako auttaa toisia. Yhdessä onnistuu, jos pystyy pitämään ryhmän motivoituneena ja draivin kunnossa.

Ay-liike ei kykene uudistuksiin.

Ihan hevon puppua! Ay-liike on vähän jähmeä miunkin silmin, mutta ainakin jäsenliittoni PAM osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun muissakin kuin tes-asioissa. PAM pyrkii miettimään, miten nollasopimuslaisille ja vuokratyöntekijöille saataisiin luottamusmiehet ja edunvalvonta.

Ilmastonmuutosta ei voi auttaa.

Ilmastonmuutokselle on tehtävä jotain, tai järjestettävä sellainen infra, että ilmastopakolaiset voivat tulla tänne ilman, että syntyy ”kriisi”.

Kierrätys on ok.

Kierrätys on enemmän kuin ok. Pyrin uudelleenkäyttämään pakkaukset. H&M:n vaatteita en osta uusina työolojen takia, käytetyt on tehty jo. Pyrin elämään vegaanisti, vältän tai minimoin eläinperäisen.

Olet sekä kehy- että ay-ihminen.

Kannatan kehitysyhteistyötä paljon. Kehy-määrärahojen leikkaus on hirveää. Ammattiliittojen toiminta pyrkii ongelmanratkaisuun työpaikoilla, ja eikös kehyllä ratkota ongelmia siellä missä ne ovat? SASKin työlläkin autetaan puuttumaan ongelmiin kohdemaassa.

Kuka?

Nimi: Sami Kaita
Ikä: 28
Ammatti: ravintolatyöntekijä
Asuu: Tampereella
Harrastukset: järjestötoiminta, ystävät

 

Teksti: Eeva Simola
Piirros: Hanna Sakara

Juttu on julkaistu Työmaana maailma -lehdessä, jonka verkkoversiota voi selata täällä.

 


 

Lue perustietoa SASKin vapaaehtoistoiminnasta ja tuoretta tietoa tulevasta kevään lähettiläskoulutuksesta.

Tutustu myös mahdollisuuteen osallistua SASKin opintomatkalle Indonesiaan! Haut ovat parhaillaan käynnissä molempiin.

Jaa artikkeli: