SASKin tavoitteena on taata kaikille ihmisarvoinen työ ja elämiseen riittävä palkka. Työelämän perusoikeudet on määritellyt kansainvälinen työjärjestö ILO, mutta laatuasioista on vaikea säätää kansainvälisissä sopimuksissa. Siksi SASK perustaa työnsä ILOn määrittelemille työelämän perusoikeuksille, mutta nostamme niiden rinnalle myös ihmisarvoisen työn.

Työelämän perusoikeudet ovat:

  • Yhdistymisvapaus ja oikeus neuvotella kollektiivisesti
  • Pakkotyön poistaminen
  • Lapsityövoiman käytön poistaminen
  • Syrjinnän poistaminen

Ihmisarvoisella työllä tarkoitamme sitä, että ihmiset saavat tehdä säänneltyä palkkatyötä, joka takaa elämiseen riittävän palkan ja on turvallista. Työ voi olla turvallista vain, jos myös työajat ovat inhimilliset.

Elämiseen riittävä palkka

Elämiseen riittävä palkka puolestaan tarkoittaa palkkaa, jolla ihminen pystyy elättämään itsensä ja perheensä kohtuullisesti. Palkan pitää riittää ravitsevaan ruokaan, asumiseen ja muihin elämän perustarpeisiin – vähän pitää pystyä säästämäänkin pahan päivän varalle.

Elämiseen riittävä palkka jää kuitenkin saavuttamatta kehittyvissä maissa suuren osan työntekijöistä kohdalla. Tavalliset työntekijät eivät siihen yleensä yllä.

Elämiseen riittävä palkka on eri asia kuin valtionhallinnon määrittelemä minimipalkka. Minimipalkka on poliittinen kompromissi – ja lopputulos on usein kaukana todella elämiseen riittävästä tasosta. Monessa maassa palkan ostovoimaa syö myös korkealla laukkaava inflaatio.

Siksi elämiseen riittävästä palkasta pitää puhua, ja sitä pitää vaatia. Ei riitä, että yritys sanoo noudattavansa alihankintaketjussaan minimipalkkoja. Usein vedotaan elämiseen riittävän palkan laskemisen vaikeuteen. On totta, että sen voi laskea monella tavalla, mutta kansainvälisen yrityksen voi olettaa pystyvän valitsemaan jonkun tavan ja vaatimaan sitä systemaattisesti arvoketjussaan. Finnwatch on selvittänyt metodeja yritysten tueksi.

 

 

Aiheeseen liittyvää

Qatarin siirtotyöläiset viimein saamassa oikeuden poistua maasta vapaasti

MM-jalkapallostadioneja orjuuden kaltaisissa oloissa rakentaneet ovat saamassa oikeuden poistua maasta vapaasti. Aiemmin työnantaja takavarikoi passit. SASK on edistänyt siirtotyöntekijöiden ihmisoikeuksia Qatarissa sekä tukenut lähtijöitä Nepalissa

Lue lisää

Marlene toivoo lapsilleen mahdollisuutta tehdä kunnon työtä

Kunnon työn päivää vietetään sunnuntaina 7. lokakuuta muun muassa siksi, että myös maailman köyhimmillä on oikeus ihmisarvoiseen työhön.

Lue lisää

Luisan matka kohti kunnon työtä jatkuu: palkka on yli viisi kertaa parempi kuin ennen

Solidaarista Kunnon työn päivää! Mosambikilainen kotiapulainen Luisa Pascal on saavuttanut jo paremman palkan myös palkallisen vuosiloman.

Lue lisää