”Kaikilla on oltava oikeus järjestäytyä, se on ihmisoikeus”

Kaikilla työntekijöillä on oltava oikeus järjestäytyä, painottaa Jackie Tuwanakotta. Indonesialainen liittoaktiivi on taistellut väsymättä kaltoin kohdeltujen vähemmistöjen – ja omien työvuorojensa – puolesta.

Nainen hymyilee kuvassa violetilla taustalla. Kuvassa teksti: "Oikeus kuulua liittoon on ihmisoikeus"

Jackie Tuwanakotta on indonesialaisen ilmailualan työntekijöiden liiton FSPBI:n pääsihteeri. Aiemmin hän työskenteli lentoemäntänä ja oppi pakostakin taistelemaan vääryyksiä vastaan.

– Joitakin vuosia sitten uusi toimitusjohtaja kuvitteli voivansa tehdä mitä tahansa, mukaan lukien seksuaalista häirintää. Me liitossa puutuimme asiaan, joten hän alkoi häiritä liittoa.

Tuwanakotta kertoo, kuinka johtaja perusti keltaisen liiton eli valeammattiliiton kilpailemaan oikean liiton kanssa. Lisäksi hän lopetti jäsenmaksujen perimisen suoraan palkasta sekä pyrki luomaan kahtiajakoa liiton sisälle ja heikentämään sitä sillä tavoin.

Lentotyöstä jo eläköitynyt Tuwanakotta on taistellut liitossa myös työntekijöiden ulkoistamisia vastaan ja vähemmistöjen puolesta. Hän kertoo, että seksuaalivähemmistöön kuuluva stuertti irtisanottiin kuulovamman varjolla, vaikka todellinen syy oli hänen seksuaalinen suuntautumisensa.

Toinen iso ongelma on Tuwanakottan mukaan ollut syrjintä uskonnon takia.

– Onneksi asiat ovat korjaantuneet, mutta vasta uuden toimitusjohtajan myötä.

Työvuorot loppuivat kuin seinään

Myös hän itse on joutunut henkilökohtaisesti kärsimään aktiivisuudestaan ammattiliitossa.

– Minulle ei annettu työvuoroja enkä päässyt lentämään kuuteen kuukauteen, mutta en suostunut irtisanoutumaan.

Työvuorojen epääminen on yksi työnantajien tyypillinen keino yrittää savustaa niiden näkökulmasta ei-toivottu henkilö ulos.

Oli työntekijöiden onni, että heillä oli jo käytössään hyvä työkalu kaikkia näitä työntekijöiden oikeuksien rikkomuksia vastaan: oikea ammattiliitto.

– Työntekijöiden täytyy voida liittyä järjestöön, jolla on visio ja missio heidän hyväkseen. Ammattiliitto on tällainen järjestö.

Tuwanakotta painottaakin, että ammattiliittoon kuuluminen on tärkeää, koska työntekijän on usein mahdoton ratkaista työpaikalla ilmeneviä ongelmia yksin.

– Kaikilla on oltava oikeus järjestäytyä, sillä se on myös ihmisoikeus.

Ongelmien ratkomisen lisäksi Tuwanakottan ammattiliitto on onnistunut myös työehtoneuvotteluissa. Osa lentokohtaisista lisistä on saatu sisällytettyä peruspalkkaan, mikä on aina turvallisempi vaihtoehto työntekijölle.

Uusi yhtiö avoimesti ammattiliittoja vastaan

Nyt Jakartan kentällä on aloittanut liikennöinnin uusi lentoyhtiö, joka aiheuttaa ammattiliittojen vastaisella toiminnallaan vaikeuksia liitolle – ja ennen kaikkea tietysti työntekijöilleen. Tuwanakottan liitto tekee parhaillaan töitä saadakseen yhtiön henkilökunnalle edes oikeuden järjestäytyä.

Pystyäkseen hoitamaan paremmin kaikki vaikeat tilanteet Tuwanakotta on saanut paljon koulutusta liitoltaan, osittain SASKin ja suomalaisen ay-liikkeen tukemana. Sitä kautta on tullut paljon tärkeää osaamista mutta ennen kaikkea itseluottamusta.

– Tunnen itseni itsevarmemmaksi, koska olen oppinut ymmärtämään asemani ja oikeuteni työntekijänä.

Laura Ventä

Juttu on osa SASKin Ilman liittoa ei ole oikeuksia -kampanjaa.

Tutustu kampanjaan!

Oranssilla pohjalla kolme kasvokuvaa ja teksti "Ilman liittoa ei ole oikeuksia"

Jaa artikkeli: