Lakiuudistus uhkaa Indonesian ay-liikkeen vapautta

Erityisen ankarasti lakihankkeen toteutuminen heikentäisi kansainvälisten kansalaisjärjestöjen toimintaoikeuksia Indonesiassa. Esimerkiksi Punaisen Ristin toiminta saatettaisiin jopa kieltää. Joukkojärjestöjen toimintaa säätelevän lain uudistamista perusteltiin alun perin ennen muuta tarpeella rajoittaa eräiden väkivaltaa kaihtamattomien ryhmien vapauksia.

Indonesian tiedostusvälineiden mukaan laki saatetaan hyväksyä maan parlamentissa jo maaliskuussa 2013.

Mielenosoituksia lakia vastaan

Ay-liike on toiminut lakiesityksen hylkäämiseksi muun muassa mielenosoituksin. Lakihanketta on arvostellut myös ryhmä YK:n asiantuntijoita. Heidän mielestään lakiesityksen sisältö loukkaa vakavasti yhdistymis-, sanan- ja uskonnonvapauden kansainvälisiä normeja.

Hollannissa ammatillinen keskusjärjestö FNV on pyytänyt maansa ministereitä toimimaan järjestäytymis- ja sananvapauden turvaamiseksi Indonesiassa. Hollanti hallitsi aikoinaan Indonesian nykyistä aluetta siirtomaaisännän roolissa.

Indonesian ay-liike on kyennyt viime aikoina saavutuksiin, jotka ovat herättäneet huomiota ympäri maailmaa. Ay-liikkeen painostuksesta maan parlamentti on rajoittanut voimakkaasti yritysten oikeutta käyttää vuokratyösuhteita. Jos uuden lain määräykset viedään käytäntöön tehokkaasti, jopa miljoonat vuokratyöntekijät tullaan vakinaistamaan.

Ay-liike on kamppailut menestyksekkäästi myös vähimmäispalkan korottamiseksi.

Aiheesta kirjoitti myös Metalliliiton Ahjo-lehti joulukuussa.

Teksti: Juhani Artto / Kuva: Jaakko Jaskari

 

Jaa artikkeli: