Hankkeessa perustetaan Intian Amazonin työntekijöiden järjestö, jotta voidaan torjua työntekijöiden oikeuksien loukkauksia yhtiössä.
Järjestö tekee töitä työntekijöiden järjestäytymisen puolesta ja järjestää koulutusta muun muassa demokraattisten työpaikkojen, turvallisuuden, reilujen palkkojen ja työolojen tärkeydestä. Lisäksi se kampanjoi sosiaaliturvan, järjestäytymisvapauden ja muiden keskeisten työelämäkysymysten puolesta. Pitkällä aikavälillä tavoitteena on muuttaa Intian lainsäädäntöä työntekijän oikeudet paremmin huomioon ottavaksi niin paikallistasolla, osavaltiotasolla kuin kansallisestikin.
Järjestö osallistuu myös useisiin maailmanlaajuisiin liikkeisiin, kuten Make Amazon Pay, ja tuo intialaiset erityispiirteet globaaliin kampanjaan. Se muodostaa liittoumia muiden verkostojen ja alustojen kanssa puolustaakseen Amazon Intian työntekijöiden oikeuksia.
Teknologiajätti Amazon käyttää hyväkseen intialaisia työntekijöitä maksimoidakseen voittonsa. Työntekijät saavat alhaista palkkaa ja palkanmaksussa on ollut puutteista, joten heillä on toimeentulovaikeuksia kovasta uurastuksesta huolimatta. Saavuttaakseen tiukat tulostavoitteensa he työskentelevät ilman lakisääteisiä taukoja. Silti: jos työntekijät eivät pysty saavuttamaan tiukkoja tulostavoitteita, heidän palkkaansa leikataan tai työsuhde lopetetaan.
Työsopimukset ovat lyhyitä, ja vapaata on vaikea saada. Lisäksi paine työskennellä nopeammin on levinnyt laajalti, ja loukkaantumiset ovat yleisiä.
Amazon käyttää myös runsaasti eettisesti kyseenalaista valvontateknologiaa. Työntekijöistä kerätty data antaa yritykselle tietoa, jota se käyttää heikentääkseen työntekijöiden yrityksiä järjestäytyä ja parantaa työolojaan. Data sisältää muun muassa työntekijän sijainnin, tuottavuustason, ajotottumukset, terveydentilan ja henkilökohtaiset mielipiteet.
Tilannetta pahentaa Intian heikko lainsäädäntö, kuten se, ettei Intia ole allekirjoittanut työntekijöiden perusoikeuksia turvaavia ILOn yleissopimuksia nro 87 ja 98, jotka takaavat oikeuden liittyä ammattiliittoon ja neuvotella työehdoista kollektiivisesti.
Hankkeesta hyötyvät Amazon Intian työntekijät, erityisesti varastotyöntekijät, joita Amazon käyttää hyväkseen ja kohtelee väärin.
Sopimuskumppani on palvelualojen kansainvälisen maailmanliitto UNI Global Union. Mukana toteutuksessa on myös Kislay-järjestö. Se on paikallinen kansalaisjärjestö, joka edistää Amazon Intian työntekijöiden kouluttamista ja kouluttautumista sekä järjestäytymistä.
Aiheeseen liittyvää

Työntekijöiden oikeuksia rikotaan ympäri maailmaa

Namibialainen ammattiliitto parantaa sopimuksella työntekijöiden oloja
