Muusikkojen oikeudet Zimbabwessa

Zimbabwelaiset muusikot suunnittelevat yhteistä toimintaa kumartuneena lomakkeen ääreenHankkeessa vahvistetaan Zimbabwen muusikkojen mahdollisuuksia puolustaa oikeuksiaan ja luoda alalle standardeja, jotta päästään eroon esimerkiksi alipalkkauksesta, ylipitkistä työkeikoista ja häirinnästä.

Zimbabwen muusikot tekevät työtään vailla alan sääntelyä ja standardeja esimerkiksi sopimusten, tekijänoikeuksien ja työsuojelun suhteen. Taidetta kyllä arvostetaan, mutta enemmän kutsumuksena ja harrastuksena kuin ammatillisena työnä, josta kuuluu saada kunnon korvaus. Tämä johtaa helposti alipalkkaukseen, ylipitkiin työkeikkoihin, riitatilanteisiin, häirintään ja väkivaltaan sekä arkuuteen puolustaa oikeuksiaan alalla, jolla menestyminen perustuu maineeseen.

Hankkeessa vahvistetaan vuonna 2014 perustetun ammattiliiton ZIMUn vaikuttavuutta. Pilottivuonna 2023 tuetaan sen valtakunnallista vahvistumista. Kampanja kattaa seitsemän maakuntaa. Liitto kiertää ympäri maata tiedottamassa työstään ja hankkimassa lisää jäseniä. Samalla kartoitetaan muusikoiden tarpeita jatkotoimille osallistavissa analyysityöpajoissa.

Tarkoitus on kehittää hankkeelle jatkoa vuosille 2024–2025, jotta muusikoiden oikeuksien toteutuminen pääsee käyntiin.

Hankkeesta hyötyvät zimbabwelaiset muusikot ja heidän liittonsa ZIMU. Sen tiivis yhteistyö Suomen Muusikkojen Liiton kanssa tuo taloudellisen tuen lisäksi kokemusperäistä tietoa, yhteisiä ideoita ja kansainvälistä verkottumista.

Hankkeen toteuttaa Zimbabwe Musicians’ Union (ZIMU).

Aiheeseen liittyvää

Työn alla kaikkien sukupuolten oikeudet

Coca Cola -tehtaan Sateenkaari-komitea on vielä nuori ja hento, mutta tasa-arvotyön kautta ay-liike voi ottaa haltuun myös työn LGBTQ+ -oikeuksien puolesta.

Lue lisää

Jäsenjärjestöt

SASK edistää työelämän ihmisoikeuksia maailmalla yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa. Jäsenjärjestöjä on yhteensä 36.

Lue lisää

Näin SASK toimii

Työntekijän oikeudet ovat ihmisoikeuksia. SASK tukee kehittyvien maiden työntekijöitä, jotta samat oikeudet toteutuisivat kaikkialla maailmassa.

Lue lisää