Kotitaloustyöntekijöiden oikeudet ja vahva ammattiliitto

Kolumbialainen kotiapulainen hedelmäostoksilla

Hankkeessa tavoitellaan Kolumbian kotitaloustyöntekijöille ja laajemminkin hoiva-alalle työelämän perusoikeuksia, virallisia työsuhteita, asianmukaisia työsuojelun valvontamekanismeja sekä sosiaaliturvaa. Tavoitteena on, että kotitaloustyöntekijöitä edustaa vahva ammattiliitto. 

Kolumbian noin 700 000 kotitaloustyöntekijän työsuhteet ovat suurelta osin epävirallisia, ja erittäin huonosti palkattuja, eikä perusoikeuksia juuri toteuteta tai valvota. Lisäksi afrokolumbialaisen taustan omaavat ja/tai konfliktialueilta pakkomuuttaneet kotiapulaiset kohtaavat monikertaista syrjintää taustansa vuoksi.

Hankkeen keskiössä toimii kotitaloustyöntekijöiden ammattiliitto UTRASD, jonka vaikuttavuutta vahvistetaan koulutuksella sekä aktiivisella järjestäytymiskampanjalla myös uusilla alueilla, joille liitto on edellisellä hankekaudella laajentanut toimintaansa. Lisäksi tuetaan yhä useampien työntekijöiden rekisteröitymistä sosiaaliturvan piiriin.

Tärkeä osa hanketta on myös vaikuttamistyö, jolla tavoitellaan parempaa lainsäädäntöä alan työntekijöiden sosiaaliturvan parantamiseksi, valvontamekanismien kehittämiseksi ja oikeuksien toteuttamiseksi. 

Liiton virallisen aseman vahvistaminen ja hallintokapasiteetin kehittäminen ovat vuoden 2022 merkittäviä tavoitteita, joissa onnistuminen tukee mahdollista jatkokautta vuosina 2023–2025. 

Hankkeesta hyötyvät ovat Kolumbian kotitalousalan työntekijät, erityisesti alueilla, joissa UTRASD-liitto toimii. Kansallisen tason vaikuttamistyö voi edistää maan kaikkien kotitaloustyöntekijöiden tilannetta.

Hanke toteutetaan ay-koulutus- ja tutkimuskeskus ENSin kautta.  

Aiheeseen liittyvää

Namibialainen ammattiliitto parantaa sopimuksella työntekijöiden oloja

Kiinalaisyritys laiminlöi muun muassa minimipalkkausta. Ammattiliiton kanssa solmitulla sopimuksella parannetaan esimerkiksi työturvallisuutta rakennuskohteissa.

Lue lisää

Kotien työntekijät ja heidän lapsensa hyötyvät parantuneesta toimeentulosta ja sosiaaliturvasta

Kotitalouksien työntekijät ja heidän perheensä ovat miltei kaikissa yhteiskunnissa hyvin heikossa asemassa. SASKin kumppanit tekevät työtä ihmisten puolesta, jotka jäävät marginaaliin.

Lue lisää

Coca-Colan ja Pepsin filippiiniläistehtailla ay-liike kamppailee työntekijöiden oikeuksista uhkauksista huolimatta

Filippiinien tuore hallinto jatkaa vihamielistä linjaansa ammattiliittojen edustajia kohtaan, mutta elintarviketeollisuuden ay-aktiivit keksivät keinoja saadakseen työntekijöille kunnolliset työsuhteet ja paremmat palkat – sekä suojellakseen heitä.

Lue lisää