Teollisuuden ammattiliittojen uusi maailmanjärjestö kaventaa elintasokuilua

Juhani Artto

IndustriALL Global Union kamppailee globalisaation nykymallin muuttamiseksi sosiaalisesti oikeudenmukaisemmaksi. Toimintaohjelman keskeisiin tavoitteisiin kuuluu vauraan pohjoisen ja vähäosaisen etelän elintasokuilun supistaminen. Kehitysmaiden ay-liikkeiden tukeminen muodostaa tärkeän osan tätä kamppailua.

Ay-järjestöjen ja niiden toimintaoikeuksien vahvistaminen kaikissa maissa on IndustriALL Global Unionin ydintehtävä. Erityisen kova haaste se on kehitysmaissa, joissa vain pieni työtä tekevästä väestöstä on palkansaajia ja ammatillisesti järjestäytyneitä.

IndustriALL Global Union muodostettiin yhdistämällä teollisuuden eri toimialoilla sekä energiasektorilla toimineet kolme kansainvälistä ay-federaatiota (IMF, ICEM, ITGLWF), jotka lopettivat toimintansa IndustriALL Global Unionin perustamiskokouksen aattona.

Toimintansa lopettaneiden federaatioiden jäsenliitoista tuli IndustriALL Global Unionin jäsenliittoja. Tähän joukkoon lukeutuvat suomalaiset ammattiliitot Metallityöväen liitto, Paperiliitto, Pro, Sähköliitto, Team, Tekniikan akateemiset TEK ja Uusi insinööriliitto.

Suomalainen Jyrki Raina valittiin IndustriALL Global Unionin pääsihteeriksi. Uransa ay-järjestöjen palveluksessa hän aloitti Suomen Kemianliiton lakimiehenä 1980-luvun lopulla. Ennen valintaansa Raina toimi kolme vuotta Kansainvälisen metallityöväen liiton pääsihteerinä.

Juhani Artto

IndustriALL alkaa julkaista verkkosivustoaan osoitteessa www.industriall-union.org.

 

Aiheeseen liittyvää

Jäsenjärjestöt

SASK edistää työelämän ihmisoikeuksia maailmalla yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa. Jäsenjärjestöjä on yhteensä 36.

Lue lisää

Suomalaisjärjestöt vaativat ihmisoikeuksien kunnioittamista Kolumbiassa

Kolumbialaiset ovat osoittaneet mieltään muun muassa verouudistusta vastaan. Maan johto on saanut laajaa arvostelua siitä, millä tavoin se on kohdellut mielenosoittajia.

Lue lisää

Kumppanit

SASKin työ perustuu kumppanuuteen. Maailmalla avainasemassa ovat paikalliset hankekumppanit, joita SASK tukee niiden työssä. Suomessa vahvan tukensa toiminnalle antavat jäsenjärjestöt.

Lue lisää