SASKin hallitus vetoaa: Nepal tarvitsee apua

SASKin hallitus lähetti maanantaina solidaarisuusviestin Nepalissa toimiville kumppaneilleen ja vetosi samalla suomalaisiin humanitäärisen avun toimittamiseksi katastrofin uhreille.

SASKilla ja suomalaisilla ammattiliitoilla on Nepalissa käynnissä neljä yhteistyöohjelmaa, joihin osallistuu paikallisia ammattijärjestöjä sekä pääkaupunki Kathmandun alueella että Nepalin ja Intian rajaseudulla.

Ammattiliitot osallistuvat auttamiseen

Raivaustöiden edetessä järistyksen uhriluku kasvaa koko ajan, mutta SASKin aluekoordinaattorin Manoranjan Pegun mukaan useimmat yhteistyökumppanit näyttävät selvinneen onnettomuudesta melko vähäisin vahingoin. Ammattiliitot ovat jo aloittaneet järistyksen tuhojen kartoittamisen omilla alueillaan ja osallistuvat uhrien auttamiseen ja hätäavun perille toimittamiseen.

– Katastrofin iskiessä normaalit yhteistyöohjelmat keskeytyvät ainakin joksikin aikaa, kun kaikkien voimavarat keskitetään uhrien auttamiseen ja tuhojen kartoittamiseen, SASKin ohjelmapäällikkö Juha Vauhkonen sanoo.

– Seuraavassa vaiheessa pyydämme kumppaneiltamme arviota siitä, miten katastrofin jälkihoito ja mahdolliset jälleenrakennushankkeet otetaan huomioon omissa ohjelmissamme.

SASK ei koordinoi hätäapua

SASK ja suomalaiset liitot jatkavat Vauhkosen mukaan joka tapauksessa työtään Nepalissa.

– Painopiste on pitkän ajan yhteistyössä, kiireellisestä hätäavusta huolehtivat siihen erikoistuneet organisaatiot, hän huomauttaa.

Nepalissa aiemmin työskennellyt ja asunut Vauhkonen pitää maanjäristystä köyhän maan kehityksen kannalta katastrofaalisena iskuna.

– Moni asia Nepalissa oli kehittynyt parempaan suuntaan viimeisten vuosien aikana. Tiestöä ja muuta infrastruktuuria sekä julkista terveydenhuoltoa oli saatu parannettua samoin kuin lasten ja nuorten koulunkäyntiä lisättyä. Nyt maanjäristys uhkaa viedä kehitystä kymmenen vuotta taaksepäin.

Aiheeseen liittyvää

Namaste, Nepal!

Iida Viljanen osallistui SASKin opintomatkalle elokuussa 2022 ja hurmaantui Nepalin kulttuurista, ihmisistä ja heidän kamppailustaan paremman (työ)elämän puolesta.

Lue lisää

Nepal elää siirtotyöstä, mutta ulkomailla työskentelemiseen liittyy paljon ongelmia

Katmandulaisen sairaalan johtava hoitaja Sarita Rokaya Rowal näkee työssään, kuinka erityisesti Persianlahden alueelta palaneet nuoretkin siirtotyöläiset kärsivät munuaisvaivoista. Niitä aiheuttavat muun muassa nestehukka ja heikko

Lue lisää

Onko Nepal köyhä maa?

Kerjäläisiä kaduilla, repaleisiin pukeutuneita laihoja lapsia ja teräviä poskiluita nälkiintyneillä kasvoilla. Tältä näyttää meidän mielestämme köyhyys. Nepal opetti näkemään toisin.

Lue lisää