Monet kotiapulaisena työskentelevät tytöt menettävät vapautensa

Filippiiniläinen kotiapulainen
Lynn on yksi paikallisen kotiapulaisten liiton aktiiveista. Hän haluaa kantaa kortensa kekoon, jotta seuraavat sukupolvet eivät joutuisi kokemaan samaa.

Manilan liepeilla Filippiineillä asuva Lynn tietää, miten vaikeissa oloissa monet kotiapulaiset työskentelevät.

– Aloitin kotiapulaisen työt jo nuorena tyttönä ja tiedän, miten homma toimii. Nuoria tyttöjä lähetetään varakkaampiin perheisiin ja heille luvataan koulunkäyntimahdollisuus kohtuullista työmäärää vastaan.

Kotiapulaisen tehtäviin kuuluu niin siivous, ruoanlaitto, lastenhoito kuin pyykinpesukin. Työpäivät venyvät usein pitkiksi, eikä vapaapäiviä ole.

– Käytännössä tytöt tekevät ympäripyöreitä päiviä eivätkä saa palkkaa, saatikka pääse kouluun. Näin tämän tapahtuvan 14-vuotiaalle tytölle ja puutuin asiaan, sillä olen aktiivina paikallisessa kotiapulaisten liitossa.

– Lopulta tyttö pääsi palaamaan perheensä luokse ja sain taivuteltua työnantajan maksamaan hänelle palkkarahatkin. Kotiapulaisten on tuettava toisiaan.

SASK tukee kotiapulaisia Nenäpäivä-keräyksen tuotoilla Filippiineillä, Mosambikissa ja Indonesiassa. Tuen ansiosta tuhannet kotiapulaiset ovat yhdistäneet voimansa ja taistelleet vapauden ja parempien työolojen ja puolesta. Perheille tarjotaan myös apua ja vertaistukea. Monet kotiapulaiset eivät tiedä ihmisoikeuksiaan, ja siksi myös koulutus on tärkeää.

 

 

 

 

 

Aiheeseen liittyvää

Moni nainen elää edelleen nyrkin ja hellan välissä

Kansainvälisen työjärjestön ILOn arvion mukaan maailmassa on arviolta 67 miljoonaa kotiapulaista, joista suurin osa on nuoria naisia. He työskentelevät usein yksityiskodeissa neljän seinän sisällä. Monessa

Lue lisää

Marlene toivoo lapsilleen mahdollisuutta tehdä kunnon työtä

Kunnon työn päivää vietetään sunnuntaina 7. lokakuuta muun muassa siksi, että myös maailman köyhimmillä on oikeus ihmisarvoiseen työhön.

Lue lisää

Naisten oikeudet

SASK tekee työtä sen puolesta, että tasa-arvo toteutuisi työpaikoilla ja naiset olisivat aktiivisia toimijoita ammattiliitoissa.

Lue lisää