Liitot: Intian jättilakko oli menestys

Intian ammattiliitot pitävät eilistä työtaistelua onnistuneena. Noin 150 miljoonaa työntekijää osallistui eriasteisesta pelottelusta huolimatta työtaisteluun teollisuudessa, kaivoksissa, julkisella sektorilla, liikenteessä ja epävirallisessa taloudessa.

Intialaiset protestoivat hallituksen suunnitelmia heikentää työntekijöiden oikeuksia sijoittajien toiveiden mukaisesti. Hallitus muun muassa aikoo myydä omistuksiaan valtio-omisteisissa yhtiöissä ja huonontaa työntekijöiden oikeuksia saada lakiapua.

SASKin Etelä-Aasian aluekoordinaattorin Manoranjan Pegun mukaan viime vuonna valittu Narendra Modin hallitus on suostunut pieniin myönnytyksiin, kuten säätämään lain minimipalkoista. Eilisen kaltaiset massiiviset mielenilmaukset kuitenkin osoittavat, että työntekijät ovat kyllästyneet hitaaseen hivutukseen ja vaativat suuria parannuksia heti.

– Työministeri Bandaru Dattatreya lensi Turkkiin G20-kokoukseen, mitä työntekijät vastustivat jyrkästi, koska on selvää, että hallitus on täysin työntekijä- ja ay-vastainen, Pegu arvioi.

Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow huomautti, että Intian talous kasvaa voimakkaammin kuin suurimmassa osassa maailman maista. – Intian pitäisi keskittyä nostamaan ihmisiä pois köyhyydestä ja varmistamaan työntekijöiden perheiden taloudellinen turva sen sijaan, että varakkaat saavat yhä enemmän etuja ja ulkomaisille sijoittajille kumarretaan, Burrow sanoi.

 

Aiheeseen liittyvää

Demokratian ja vapaan järjestötoiminnan välillä on vahva linkki

Ammattiliittojen ja laajemminkin kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuudet ovat heikentyneet samaa tahtia demokratian heikkenemisen kanssa, toteaa SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen.

Lue lisää

Ihmisoikeuksia ja vaalitulosta kunnioitettava Myanmarissa – suomalaiset järjestöt antavat tukensa kansalaisyhteiskunnalle

SASK ja sen suomalaiset kumppanit Myanmarin hanketoiminnassa SAK, STTK, Teollisuusliitto, Rakennusliitto ja Ammattiliitto PRO esittävät tukensa kansalaisyhteiskunnalle ja vaativat ihmisoikeuksien sekä demokratian kunnioittamista.

Lue lisää

Intian toinen korona-aalto puri kipeästi köyhiä siirtotyöläisiä

Työt loppuivat kaupungissa, mutta maaseudulla niitä ei ole senkään vertaa

Lue lisää