Liitot: Intian jättilakko oli menestys

Intian ammattiliitot pitävät eilistä työtaistelua onnistuneena. Noin 150 miljoonaa työntekijää osallistui eriasteisesta pelottelusta huolimatta työtaisteluun teollisuudessa, kaivoksissa, julkisella sektorilla, liikenteessä ja epävirallisessa taloudessa.

Intialaiset protestoivat hallituksen suunnitelmia heikentää työntekijöiden oikeuksia sijoittajien toiveiden mukaisesti. Hallitus muun muassa aikoo myydä omistuksiaan valtio-omisteisissa yhtiöissä ja huonontaa työntekijöiden oikeuksia saada lakiapua.

SASKin Etelä-Aasian aluekoordinaattorin Manoranjan Pegun mukaan viime vuonna valittu Narendra Modin hallitus on suostunut pieniin myönnytyksiin, kuten säätämään lain minimipalkoista. Eilisen kaltaiset massiiviset mielenilmaukset kuitenkin osoittavat, että työntekijät ovat kyllästyneet hitaaseen hivutukseen ja vaativat suuria parannuksia heti.

– Työministeri Bandaru Dattatreya lensi Turkkiin G20-kokoukseen, mitä työntekijät vastustivat jyrkästi, koska on selvää, että hallitus on täysin työntekijä- ja ay-vastainen, Pegu arvioi.

Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow huomautti, että Intian talous kasvaa voimakkaammin kuin suurimmassa osassa maailman maista. – Intian pitäisi keskittyä nostamaan ihmisiä pois köyhyydestä ja varmistamaan työntekijöiden perheiden taloudellinen turva sen sijaan, että varakkaat saavat yhä enemmän etuja ja ulkomaisille sijoittajille kumarretaan, Burrow sanoi.

 

Jaa artikkeli: