Tupakkayhtiö British American Tobacco tilille lapsityövoimasta

Tupakanviljelijöille maksetaan niin vähän, että heidän on pakko laittaa lapsensa töihin.
Naiset työssä Malawissa.
Malawin Kasungussa pienviljelijänaiset lajittelevat tupakanlehtiä. Malawissa nimenomaan heidän kaltaisensa perheviljelijät tuottavat tupakkaa kansainvälisille yhtiöille. Kuva: Mabvuto Banda/IPS.

Oikeusjuttu maailman suurimpiin lukeutuvaa British American Tobacco -tupakkayhtiötä vastaan saattaa johtaa yhtiön rankaisemiseen lapsityövoimasta hyötymisestä. Samalla koko teollisuudenhaaralla on tilaisuus tajuta, miten se kohtelee haavoittuvimpia työntekijöitään.

Lakifirma Leigh Dayn ihmisoikeusjuristit ovat nostaneet oikeusjutun satojen malawilaisten vuokraviljelijöiden ja näiden lasten puolesta. Eräälle BAT:n päähankkijoista tupakkaa kasvattaville vuokraviljelijöille maksetaan niin vähän, että viljelijöiden on pakko turvautua lapsiinsa työvoimana. Tupakan kasvatus vaatii niin paljon ihmistyötä, etteivät viljelijät pysty yksin työhön, mutta heillä ei ole varaa palkata ketään.

Viljelijät vaativat korvauksia. Asianajajat uskovat, että oikeuteen meno saattaa painostaa tupakkayhtiötä maksamaan tuotteensa toimitusketjun alkupisteelle riittävästi, jotta työläiset ja viljelijät saavat säällisen toimeentulon.

BAT on ilmoittanut ottavansa asian äärimmäisen vakavasti ja ettei se suvaitse lapsityövoiman käyttöä.

Lapsia uhkaa akuutti nikotiinimyrkytys

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on haastatellut satoja tupakkafarmien lapsityöläisiä Yhdysvalloissa, Indonesiassa ja Zimbabwessa. Heidän toimittamansa raaka-aine päätyy maailman suurimpien tupakkayhtiöiden tuotteisiin. Malawin tupakkaa viljelevät perheet ovat samanlaisessa mahdottomassa tilanteessa: köyhyyden tähden lasten on pakko tehdä työtä tupakkaviljelmillä, jotta perheillä olisi varaa esimerkiksi koulumaksuihin.

Yhdysvallat on tässä samalla viivalla kehittyvien maiden kanssa. Jopa vain seitsenvuotiaat lapset raatavat amerikkalaisilla tupakkaviljelmillä, sillä heidän vanhempansa eivät yksin ansaitse riittävästi.

Työskentely tupakkaviljelmillä on erityisen haitallista lapsille, sillä tupakan lehdet sisältävät nikotiinia. Nikotiini voi imeytyä ihon läpi ja aiheuttaa akuutin nikotiinimyrkytyksen. Monet lapsityöläiset kertovat työssään kokemastaan pahoinvoinnista, oksentelusta, päänsärystä ja sekavuudesta, jotka kaikki ovat nikotiinimyrkytyksen oireita.

Lisäksi lapsityöläiset joutuvat usein tekemisiin hyönteismyrkkyjen kanssa, tekevät pitkää päivää äärimmäisessä kuumuudessa ja käyttävät vaarallisia työkaluja ja koneita. Lapset uupuvat työssä, eivät menesty koulussa ja altistuvat aineille, joilla voi olla pysyviä haittavaikutuksia aivoille ja keholle.

Ihmisoikeuksien puolustajat ovat vuosia yrittäneet saada tupakkayhtiöitä poistamaan lapsityövoiman globaaleista toimitusketjuistaan. Vaikka useimmilla yhtiöillä on linjauksia lapsityövoimaa vastaan, mikään niistä ei kiellä lapsilta kaikkea tupakkaan liittyvää työtä – ja vuosi vuoden perään tutkimukset osoittavat, että lapsityöongelmat jatkuvat.

Lapsityön lopettaminen vaatii hallitusten ja yritysten toimia, tiukkojen lapsityötä säätelevien lakien toimeenpanemista ja perheköyhyyden vähentämistä. Tupakka-alan pitäisi yksinkertaisesti taata, että tupakanlehdistä työläisille ja viljelijöille maksettu hinta riittää elämiseen.

Oikeusjuttu antaa toivoa, että ehkä joskus vuosien päästä tupakkayhtiöiden on pakko maksaa raaka-aineestaan säällinen korvaus ja siten päästä eroon lapsityöstä. Lasten ei tulisi joutua uhraamaan terveytensä ja koulutuksensa, jotta heidän perheensä pysyvät hengissä.

Kirjoittanut: Margaret Wurth/Inter Press Service. Kirjoittaja on Human Rights Watchin lasten oikeuksiin erikoistunut vanhempi tutkija. 

SASKin työn tavoitteena on, että vanhemmille maksetaan elämiseen riittävää palkkaa, jotta he voivat laittaa lapsensa kouluun. Lue lisää SASKin lapsityön vastaisesta työstä.

Jaa artikkeli: