Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

Lisää tietoa mihin käytämme tietojasi täällä >

 

 

Pelin hinta

Jalkapallon MM-kisojen 2022 stadionit Qatarissa on rakennettu käytännössä siirtotyövoimalla. Siirtotyöntekijöiden oikeuksiin Qatarissa liittyy monia epäkohtia, ja arvio on, että työmailla on kisojen myöntämisen jälkeen kuollut tuhansia siirtotyöläisiä. Työntekijöiden oikeuksien puolustaminen Qatarissa on erityisen hankalaa, sillä ammattiliittojen toiminta maassa on kielletty.

Qatariin lähtevät siirtotyöntekijät kokevat hyväksikäyttöä aina rekrytoinnista omassa maassaan siihen asti, kun ovat töissä rakennuksilla. Siirtotyöntekijät saattavat maksaa suuriakin rekrytointimaksuja ja jäävät siis rekrytoijilleen suuren määrän velkaa.  

Työntekijät lähtevät Qatariin siksi, ettei heidän kotimaassaan ole töitä tai palkkataso on huomattavasti korkeampi kuin heidän kotimaassaan. Palkasta on monesti riippuvainen moni muukin kuin työntekijä itse. Sillä maksetaan muun muassa lasten koulunkäyntikuluja. Siksi työstä on vaikeaa lähteä.  

Vaikka olot ovat Qatarissa parantuneet, ovat ne edelleen huonot. Siirtotyöntekijät raatavat ylipitkiä työpäiviä, saavat monesti luvattua huonompaa palkkaa ja asuvat muun muassa hygienialtaan huonoissa oloissa. Qatarissa työntekijät myös altistuvat valtavalle kuumuudelle.  

SASK on tehnyt töitä jalkapallon MM-kisojen rakennustyömaiden työntekijöiden olojen parantamiseksi jo 2010 Etelä-Afrikan sekä Brasilian 2014 MM-kisojen yhteydessä. Molemmissa maissa saatiin aikaiseksi merkittäviä parannuksia sekä työmaiden työturvallisuuteen että työntekijöiden palkkoihin. Näissä maissa työntekijöiden oikeuksien ajaminen oli kuitenkin verrattain helppoa, sillä työntekijöillä oli oikeus liittyä ammattiliittoon. Qatarissa ammattiliittojen toiminta on kielletty ja siksi työntekijät ovat entistä turvattomammassa asemassa. Olisikin tärkeää, että työntekijöille saataisiin Qatarissa jonkinlaiset mahdollisuudet järjestäytyä ja puolustaa omia oikeuksiaan.

 

 

Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille

Jalkapallo on laji, jota kaikki voivat harrastaa, lähtökohdista riippumatta.  Samoin ihmisoikeuksien pitäisi kuulua meille kaikille tasapuolisesti. Jalkapalloa voi rakastaa, pelaamalla tai fanittamalla, ja samalla voi puolustaa ihmisoikeuksia.

Kisat alkavat marraskuussa 2022. Jo saavutettujen parannusten tiellä tulee jatkaa, myös kisojen jälkeen niin, että työntekijöihin kohdistuvia ihmisoikeusrikkomuksia ei tapahdu. Aikaan saadut lainsäädännölliset parannukset tulee toimeenpanna ja lakien noudattamista pitää valvoa. Vastaaviin uusiin tapahtumiin valmistautuessa sekä niiden jälkeen pitää varmistaa, että ihmisoikeuksia, mukaan lukien työntekijöiden oikeuksia, kunnioitetaan.

Lue lisää aiheesta

Kuinka voin olla mukana?

Osallistu kampanjaan jakamalla kuva itsestäsi sosiaalisessa mediassa ja kertomalla, mitä jalkapallo ja ihmisoikeudet merkitsevät sinulle. Muista merkitä meidät (Insta: @saskfi, Twitter: @SaskFi), käytä aihetunnistetta #pelinhinta. Voit myös varmistaa, että viestisi menee perille esimerkiksi kansainväliselle jalkapalloliitolle Fifalle merkitsemällä heidät viestiisi.

Allekirjoita Amnestyn vetoomus , jossa vaaditaan Fifaa tekemään enemmän työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi.

Tue lahjoittamalla siirtotyöntekijöiden oikeuksien parantamiseksi tehtävää työtä.

SASKilla on siirtotyöläisyyteen keskittyvä hanke Nepalissa. Hankkeen puitteissa tarjotaan palveluja Nepalista toiseen maahan töihin lähteville siirtotyöläisille sekä sinne palaaville. SASKin tuella Nepalin ammattiliitot osallistuvat alueelliseen ja globaaliin verkostotoimintaan siirtotyöasioiden parissa. Siirtotyöläisten asemaa parannetaan yhteistyönä liittojen, valtionhallinnon ja työnantajien kesken. Hankkeen tuloksena siirtotyö on nepalilaisille turvallisempaa ja säännellympää.

Kaikki lahjoitukset suunnataan siirtotyöntekijöiden oikeuksien parantamiseen. 

SASK tekee yhteistyötä rakennus- ja puualan työntekijöiden kansainvälisen kattojärjestö BWI:n kanssa, joka neuvottelee työntekijöiden oikeuksien  parannuksista Qatarissa yhdessä Fifan ja paikallisten viranomaisten kanssa.

Kampanja sosiaalisessa mediassa