Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

Lisää tietoa mihin käytämme tietojasi täällä >

 

 

Pelin hinta

Jalkapallon MM-kisojen 2022 stadionit Qatarissa on rakennettu pääosin siirtotyövoimalla. Kisojen rakennustyömailla arvioidaan kuolleen tuhansia ulkomaisia työntekijöitä. Heidän oikeuksiensa puolustaminen Qatarissa on erityisen hankalaa, sillä ammattiliittojen toiminta maassa on kielletty.

Siirtotyöntekijöiden oikeuksiin Qatarissa liittyy monia epäkohtia. He kokevat hyväksikäyttöä aina rekrytoinnista omassa maassaan siihen asti, kun ovat töissä rakennuksilla. Siirtotyöntekijät saattavat maksaa suuriakin rekrytointimaksuja ja jäävät siis rekrytoijilleen suuren määrän velkaa.  

Ihmiset lähtevät Qatariin töihin siksi, että heidän kotimaassaan ei ole töitä tai palkka ei riitä itsensä ja perheen elättämiseen. Ulkomailla ansaitulla palkalla maksetaan muun muassa lasten koulunkäyntikuluja. Siksi työstä on vaikeaa lähteä, vaikka oloshteet olisivat kuinka karut.  

Vaikka olot ovat Qatarissa parantuneet, ne ovat edelleen huonot. Siirtotyöntekijät raatavat ylipitkiä työpäiviä, saavat monesti luvattua huonompaa palkkaa ja asuvat ahtaasti, usein hygienialtaan huonoissa oloissa. He myös altistuvat valtavalle kuumuudelle.  

SASK on tehnyt töitä jalkapallon MM-kisojen rakennustyömaiden työntekijöiden olojen parantamiseksi jo 2010 Etelä-Afrikan sekä Brasilian 2014 MM-kisojen yhteydessä. Niissä saatiin aikaan merkittäviä parannuksia sekä työmaiden työturvallisuuteen että työntekijöiden palkkoihin.

Aiemmissa kisoissa työntekijöiden oikeuksia kuitenkin verrattain helppo parantaa, sillä heillä oli oikeus liittyä ammattiliittoon. Qatarissa ammattiliittojen toiminta on kielletty, ja työntekijöiltä puuttuu turva ja oikeuksien puolustaja. On tärkeää, että myös Qatarin työntekijöille saataisiin mahdollisuus järjestäytyä ja puolustaa omia oikeuksiaan.

 

 

 

Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille

Jalkapallo on laji, jota kaikki voivat harrastaa, lähtökohdista riippumatta.  Samoin ihmisoikeuksien pitäisi kuulua meille kaikille tasapuolisesti. Jalkapalloa voi rakastaa, pelata ja fanittaa – ja samalla puolustaa ihmisoikeuksia.

SASKin kampanjan logo

MM-kisat alkavat marraskuussa 2022. Qatarin tulee jatkaa jo saavutettujen parannusten toimeenpanoa myös kisojen jälkeen niin, että työntekijöiden ihmisoikeuksia ei loukata. Uudistettujen lakien noudattamista täytyy myös valvoa. Uusien urheilukisoihin yhteydessä kaikkien toimijoiden pitää varmistaa, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Työntekijän oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

 

Lue lisää aiheesta

 

Kuinka voin olla mukana?

Osallistu kampanjaan jakamalla kuva itsestäsi sosiaalisessa mediassa ja kertomalla, mitä jalkapallo ja ihmisoikeudet merkitsevät sinulle. Muista merkitä SASK (Insta: @saskfi, Twitter: @SaskFi) ja käytä aihetunnistetta #pelinhinta. Voit myös varmistaa, että viestisi menee perille esimerkiksi kansainväliselle jalkapalloliitolle Fifalle merkitsemällä heidät viestiisi.

Tue lahjoittamalla. Lahjoitukset käytetään siirtotyöntekijöiden hyväksi.

SASK tukee siirtotyöläisiä Nepalissa, koska suoraan Qatarissa se ei ole mahdollista. Hankkeessa tarjotaan palveluja Nepalista toiseen maahan töihin lähteville siirtotyöläisille sekä kotimaahansa palaaville. SASKin tuella Nepalin ammattiliitot osallistuvat alueelliseen ja globaaliin verkostotoimintaan siirtotyöasioiden parissa. Siirtotyöläisten asemaa parannetaan yhteistyönä liittojen, valtionhallinnon ja työnantajien kesken. Hankkeen tuloksena siirtotyö on nepalilaisille turvallisempaa ja säännellympää.

 

Kaikki lahjoitukset suunnataan siirtotyöntekijöiden oikeuksien parantamiseen. 

SASK tekee yhteistyötä rakennus- ja puualan työntekijöiden kansainvälisen kattojärjestö BWI:n kanssa, joka neuvottelee työntekijöiden oikeuksien  parannuksista Qatarissa yhdessä Fifan ja paikallisten viranomaisten kanssa.

Kampanjassa mukana

Kampanja sosiaalisessa mediassa