Opintomatka Malawiin

Haluatko nähdä käytännössä, millaista työtä SASK tekee maailmalla? Siinä tapauksessa kannattaa pyrkiä mukaan opintomatkalle. HUOM. Vuoden 2024 matkaajat on valittu.
Naisia Malawin kaivoksilla vuonna 2019

Opintomatka on osallistujalle omakustanteinen matka maahan, jossa SASK toimii. Matkakuluihin voi hakea avustusta eri tahoilta, muun muassa omalta ammattiliitolta, ammattiosastolta tai yhdistykseltä. SASK vastaa matkan järjestelyistä ja sisällöstä. Opintomatkoja (aiemmin talkoomatkoja) on järjestetty 1990-luvun alusta asti säännöllisesti eri puolille maailmaa. Viime vuosina ne ovat  suuntautuneet Kolumbiaan, Indonesiaan, Filippiineille, Intiaan ja Mosambikiin.

Vuoden 2024 matkan kohde on eteläinen Afrikka, pääkohteena Malawi. Mahdollisuuksien mukaan pysähdytään pariksi päiväksi myös Etelä-Afrikan Johannesburgissa. Noin kymmenpäiväinen matka järjestetään loka-marraskuussa, tarkat päivämäärät selviävät keväällä.

Osallistujaryhmään kootaan mahdollisimman tasapuolisesti eri aloja, sukupuolia ja ikäryhmiä edustavia ihmisiä ympäri Suomen. Matkalle valitaan ainoastaan SASKin lähettiläskoulutuksen suorittaneita henkilöitä.

HUOM. Haku vuoden 2024 opintomatkalle on päättynyt ja osallistujat valittu.

Miten pääsen SASK-lähettilääksi?

Opintomatkalla tutustutaan paikalliseen työelämään ja ammattiliittojen työhön. Matkaan sisältyy työpaikkavierailuja sekä keskusteluja paikallisten ay-toimijoiden, työnantajien ja työntekijöiden kanssa.

Tutustu erään matkustajan matkablogiin Kolumbian opintomatkalta 2023.

Tietoa opintomatkasta

Matkan kesto on noin kymmenen päivää ja ajankohta asettuu viikoille 44–45 loka–marraskuussa 2024.

Tarkat päivämäärät ja ohjelma julkaistaan myöhemmin.

SASK veloittaa matkasta omakustannehintana noin 2 500 €. Hinta sisältää valmennustapaamisen ennen matkaa, lentoliput, majoituksen sekä kohdemaassa tehtävät matkat ja ohjelman. SASK laskuttaa matkan kolmessa erässä:

  • varausmaksu 500 euroa veloitetaan sitovan ilmoittautumisen jälkeen alkukeväästä
  • loppusumma veloitetaan kahdessa erässä ennen matkan alkua.

Osallistumismaksut tulee olla maksettuna täysimääräisenä ennen matkan alkua.

Kun hakija on saanut ilmoituksen, että hän on tullut valituksi, hänen on vielä erikseen sitouduttava mukaan matkalle. Tämän sitoumuksen jälkeen matkan peruuttaminen ei pääsääntöisesti ole enää mahdollista (pois lukien erittäin painavat syyt, jotka myös lentoyhtiö hyväksyy peruutuksen syiksi – esimerkiksi vakavat sairaudet).

Matkakuluihin voi hakea avustusta eri tahoilta, muun muassa omalta ammattiliitolta, ammattiosastolta tai yhdistykseltä.

Matkalle valittavien tulee ottaa matkavakuutus, ja he ovat matkalla pääsääntöisesti vastuussa itsestään. SASK toimii ohjelmanjärjestäjänä, ei matkatoimistona.

SASK ei matkoja satunnaisesti tarjoavana yhdistyksenä katso olevansa matkapakettilain mukainen matkanjärjestäjä. Toki matkalla liikutaan enimmäkseen ryhmänä, ja SASK tarjoaa ohjelman ja matkanjohtajan palvelut.

Opintomatkalle valitaan henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita kasvattamaan tietämystään kehitysmaiden arjesta ja työelämästä sekä kehitysyhteistyöstä. Valintoihin vaikuttaa etenkin hakijan aktiivisuus SASKin lähettiläänä tai muuten ihmisoikeus-, työelämä- tai kehitysyhteistyökysymyksissä. Myös kielitaito ja matkustusvalmiudet vaikuttavat.

Jotta osallistuja saa matkasta mahdollisimman paljon irti, englannin perustaidot on hallittava. Hankalimpia sisältöjä tulkataan mahdollisuuksien mukaan englannista suomeen, mutta pääsääntöisesti  keskustelukieli on englanti.

Kaikkien matkalle valittujen on sitouduttava matkan sääntöihin ja syrjimättömyysperiaatteisiin sekä annettava ajantasaiset ja oikeat tiedot turvallisuuden ja sujuvuuden kannalta oleellisista seikoista (esimerkiksi allergiat ja mahdolliset terveydentilaan liittyvät seikat).

Matkakohteen ympäristön vuoksi matkalle valituilta edellytetään kykyä sopeutua haastaviinkin olosuhteisiin. Päivät saattavat sisältää siirtymiä paikasta toiseen joskus kävellen. Käveltävät päivämatkat saattavat olla pitkiäkin (useita kilometrejä), ja ne saattavat sisältää rappusia. Infrastruktuuri ei ole samaa tasoa kuin mihin olemme Suomessa tottuneet.

Myös kuumuus ja lämpötilaerot saattavat aiheuttaa epämukavuutta. Hygieniataso ei aina ole kiitettävä, emmekä voi taata aina esimerkiksi kaikkien eritysruokavalioiden toteutumista. Emme voi myöskään taata matkakohteen esteettömyyttä.

Matkalle valinnan ehtona on, että hakija on suorittanut SASKin lähettiläskoulutuksen ja osallistuu opintomatkan valmennusviikonloppuun (elo-syyskuussa 2024). Valmennusviikonlopun aikana käydään läpi matkaan liittyviä perusasioita, perehdytään matkakohteeseen ja SASKin työhön alueella, sekä tutustutaan muihin matkalaisiin.

Haku alkaa 13.12.2023 ja päättyy 31.1.2024. Osa hakijoista kutsutaan haastatteluun, ja valinnat tehdään haastattelun ja hakemuksen perusteella. Valinnoista ilmoitetaan hakijoille helmikuun loppuun mennessä sähköpostitse. Ilmoituksen jälkeen hakijan on vielä erikseen vahvistettava osallistumisensa matkalle.

Sitoumuksen jälkeen matkan peruuttaminen ei pääsääntöisesti ole enää mahdollista paitsi erittäin painavista syistä, jotka myös lentoyhtiö hyväksyy peruutuksen syiksi (esimerkiksi sairastumiset).

Lisätietoja matkasta antaa:

Susanna Haapalainen
vapaaehtoistoiminnan asiantuntija
susanna.haapalainen@sask.fi

Jaa artikkeli: