SASK on tukenut maailman työntekijöiden olojen ja oikeuksien parantamista jo lähes 40 vuotta. Tavoittelemme ihmisarvoista työtä ja reiluja työehtoja kaikille.

SASKin työllä on saavutettu merkittäviä tuloksia eri puolilla maailmaa. Kun toiminnasta hyötyneet ihmiset lasketaan yhteen, saadaan isoja lukuja.

Kuinka monen elämänlaatu parani?

Meillä Suomessa kaikkien ihmisten oikeus ja mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä. SASKin toimintamaissa näin ei ole. Ihmiset tarvitsevat rohkeutta saada äänensä kuuluviin. Se on monelle ennenkuulumatonta, mutta tieto – ja rohkeus toimia – muuttavat monen elämän pysyvästi.

Mikä muuttui yhteiskunnissa?

Tässä muutamia esimerkkejä isoista yhteiskunnallisista muutoksista, joita SASKin tuella on saatu aikaan. Suuriin muutoksiin vaikuttaa aina moni muukin tekijä, mutta näissä asioissa SASKin vaikutus on ollut merkittävä.

Filippiinit

Filippiineillä saavutettiin tuloksia metallialan järjestäytymisessä. The Philippine Metalworkers’ Alliance (PMA) onnistui hankkimaan tuhat uutta jäsentä vuonna 2020. Ottaen huomioon ammattiliittojen erittäin vaikean toimintaympäristön Filippiineillä, tulos on erittäin hyvä. PMA on tehnyt myös järjestöllisen päätöksen jäsenmaksuperinnästä, jossa jäseniltä peritään 1 % kuukaudessa bruttopalkasta. Tämä tekee liiton omavaraisemmaksi talouden suhteen. Tämän lisäksi PMA on pystynyt kouluttamaan liitojen aktiiveja ja johtajia, jotka pystyvät vaikuttamaan poliitikkoihin ja lainsäätäjiin työntekijöiden oikeuksien hyväksi.

Kolumbia

Jopa koronakriisin keskellä Kolumbian kaupan alan liitto UNIÓN on onnistunut jatkamaan työehtosopimusneuvotteluja ja saamaan aikaan työehtosopimuksen. Kolumbian Cencosud-konsernin työntekijöitä edustava liitto Unión ja työnantaja sopivat jo viidennestä työehtosopimuksestaan. 30. huhtikuuta 2022 asti voimassa oleva sopimus takaa Metro-, Jumbo- ja Easy-kauppojen sekä huoltoasemien työntekijöille säälliset työolot. Cencosudilla on Kolumbiassa yli 10 000 työntekijää.

Mosambik

Koronasta huolimatta maa- ja metsätalouden työntekijäliitto SINTAICAF onnistui neuvottelemaan työpaikkakohtaisia palkankorotuksia. SINTAICAF neuvotteli kahden yhtiön kanssa kuuden ja kahden prosentin palkankorotuksista. Mosambikissa kansallisen tason palkkaneuvottelut ovat valitettavasti lykkäytyneet koronan takia.

Namibia

Namibiassa metalli- ja rakennusalojen työntekijäliitto MANWU on käynyt onnistuneesti neuvotteluja kiinalaisomisteisten yritysten kanssa. MANWU on käynyt neuvotteluja esimerkiksi kiinalaisen rakennusalan yrityksen Shanxi Construction Investmentsin kanssa siitä, että yhtiö noudattaa Namibian palkkalakeja sekä varmistaa työntekijöiden turvallisuuden koronan aikana. MANWU on myös kouluttanut liiton aktiiveja esimerkiksi kiinan kielessä, jotta nämä voisivat käydä paremmin neuvotteluja työnantajan kanssa.

MANWU on myös onnistunut luomaan yritystasoisen palkkasopimuksen botswanalaislähtöisen huonekalujen vähittäismyymälän Funmartin kanssa. Monessa Afrikan maassa toimiva Funmart on yrittänyt pitkään estää työntekijöiden järjestäytymistä. Ammattiliitto neuvotteli työntekijöiden työasuista, palkankorotuksista sekä bonuksista tuloksellisesti.

Aiheeseen liittyvää

Kumppanit

SASKin työ perustuu kumppanuuteen. Maailmalla avainasemassa ovat paikalliset hankekumppanit, joita SASK tukee niiden työssä. Suomessa vahvan tukensa toiminnalle antavat jäsenjärjestöt.

Lue lisää

Näin SASK toimii

Työntekijän oikeudet ovat ihmisoikeuksia. SASK tukee kehittyvien maiden työntekijöitä, jotta oikeudet toteutuisivat kaikkialla maailmassa.

Lue lisää

SASKin kumppanijärjestön pääsihteeri syytettynä Hongkongissa – presidentti Halonen ja SASK ilmaisevat huolensa Kiinan ihmisoikeustilanteesta

Hongkongin tiukentunut lainsäädäntö demokratian ja kansalaisyhteiskunnan puolustajia kohtaan näkyy yhä uusina pidätyksinä. Torstaina 9. maaliskuuta pidätettiin Hongkongista käsin toimineen, kotiapulaisten oikeuksia kansainvälisesti puolustaneen järjestön pääsihteeri

Lue lisää