Suomalaisyhtiön potkimat työntekijät aloittivat nälkälakon Meksikossa

PKC Group irtisanoi joulukuun puolivälissä Meksikossa Acuñan tehtailta 122 työntekijää.  Työntekijöiden joukossa oli 18 henkilöä, jotka kuuluvat Meksikon kaivostyöntekijöiden liiton paikallisosaston toimikuntaan. Liitto epäilee, että heidän irtisanomisensa taustalla on heidän toimintansa viime vuonna, kun tehtailla äänestettiin mihin liittoon työntekijät kuuluisivat. He toimivat liiton nimeäminä vaalitarkkailijoina.

Asiasta kertoo Metalliliitto verkkosivuillaan.

PKC Group oli tehnyt Meksikossa niin sanotun suojelusopimuksen CTM-ammattiliiton kanssa. Suojelusopimuksella estettiin PKC:n työntekijöiden järjestäytyminen riippumattomaan ammattiliittoon Los Minerosiin.

Lokakuussa järjestetyssä äänestyksessä Los Minerosia kannatti 2 311 työntekijää. CTM-liitto sai 198 ääntä enemmän.

SASK jatkaa kampanjaa ay-oikeuksien puolesta

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen viestintäpäällikkö (vt.) Aleksi Vienonen korostaa, että kyseessä on räikeä ay-oikeuksien loukkaus.

– Järjestäytymisvapaus on ihmisoikeus. Meksikossa jotkut työnantajat polkevat tätä ihmisoikeutta käyttämällä hyväkseen lainsäädännön porsaanreikää, joka mahdollistaa järjestäytymisoikeuden estämisen niin sanottuja keltaisia ammattiliittoja hyödyntämällä, Vienonen sanoo.

Keltainen ammattiliitto on liitto, joka on tosiasiassa työnantajien hallinnoima.

– Erityisen valitettavaa on, että tässä on mukana myös suomalaisia työnantajia.

Myös Finnwatch on kiinnittänyt huomiota Meksikon heikkoon ay-tilanteeseen ja siihen, että mukana on myös suomalaisia yrityksiä. Järjestö julkaisi aiheesta raportin joulukuussa.

Latinalaisen Amerikan ay-oikeuksien heikko toteutuminen nousee keväällä myös SASKin ja Amnertyn yhteiskampanjan teemaksi.

– Jatkamme Amnestyn ja SASKin viimevuotista Ay-oikeudet.fi -kampanjaa. Kampanja käynnistyy keväällä ja huipentuu Maailma kylässä -festivaaleihin toukokuun viimeisenä viikonloppuna, Vienonen kertoo.

PKC:n toiminta nousi päivänvaloon vuosi sitten keväällä, kun MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma teki aiheesta tv-raportin.

Kuvassa PKC:n lakkoilevia työntekijöitä (kuva: Javier Zuniga/Los Mineros)

Jaa artikkeli: