Raportti: Naisten ihmisoikeusloukkaukset arkipäivää Bangladeshin tekstiiliteollisuudessa

– Naiset muodostavat 80 prosenttia Bangladeshin tekstiiliteollisuuden työvoimasta. Heidän elämänsä on jatkuvaa taistelua riittämättömän toimeentulon ja kehnojen asuinolojen kanssa, kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Tutkimukseen haastatellut naiset tienaavat 21–56 euron kuukausipalkkaa kuuden päivän työviikoista. Naiset kärsivät jatkuvasta väsymyksestä ja taudeista sekä altistuvat pitkillä työmatkoillaan seksuaaliselle häirinnälle. Puutteelliseen sanitaatioon ja kuukautishygieniaan liittyvät ongelmat ovat myös tavallisia.

– Yksi tutkimuksen hälyttävimmistä tuloksista on se, että useat naiset joutuvat rahanpuutteen vuoksi elämään myös erillään omista lapsistaan. Tämä loukkaa paitsi naisten, myös lasten oikeuksia, Vartiala toteaa.

Tutkimukseen haastatellut naiset työskentelevät tehtailla, jotka tuottavat vaatteita yrityksille kuten H&M, Zara, Wal Mart ja Tesco. Lisäksi Finnwatch selvitti kyselytutkimuksella myös Suomessa toimivien yritysten vastuukäytäntöjä Bangladeshissa. Bangladesh on maailman neljänneksi suurin tekstiilituotteiden viejämaa, josta myös Suomeen tuotiin tekstiilituotteita 100 miljoonalla eurolla vuonna 2011.

– Osalla Suomessa toimivista yrityksistä ei ole uskottavaa riskimaita koskevaa vastuuohjeistoa tai tuotanto-olojen valvontaa, Vartiala sanoo.Suomessa tekstiilialalla toimivien yritysten yleisin tapa hoitaa vastuukysymyksiä riskimaissa oli jäsenyys kansainvälisessä BSCI-vastuuverkostossa. Vaikka BSCI on hyvä alku, se ei Finnwatchin mukaan vielä riitä poistamaan Bangladeshin tekstiilituotannon ongelmia.

– Bangladeshin työlainsäädäntö ja sen toimeenpano eivät riitä turvaamaan työntekijöiden oikeuksien toteutumista. BSCI:n tulisi vaatia minimipalkkoja korkeampaa, elämiseen riittävää palkkaa sekä kiinnittää entistä enemmän huomiota myös sukupuolispesifeihin ongelmiin, Vartiala toteaa.

Yritysten tulisi erilaisten tehdasauditointien lisäksi suorittaa kattavaa ihmisoikeuksien toteutumista tarkastelevaa, niin sanottua due diligence -arviointia. Finnwatch muistuttaa, että yritykset ovat vastuussa ihmisoikeuksien kunnioittamisesta myös silloin, kun valtio epäonnistuu kansalaistensa oikeuksien suojelussa.

SASK/Finnwatch

Menetetty vallankumous? – Ihmisoikeusloukkaukset arkipäivää Bangladeshin tekstiiliteollisuudessa työskenteleville naisille -raportti on tuotettu yhteistyössä Swedwatchin kanssa Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen tuella.

Katso myös aiheesta tehty lyhytdokumentti ”Menetetty vallankumous?”

Sopimus parantaa Bangladeshin vaatetehtaiden turvallisuutta: lue uutinen Puhtaat vaatteet -kampanjan sivuilta…

——————————–

Lisätiedot

Toiminnanjohtaja Sonja Vartiala
Finnwatch
044 568 7465
sonja.vartiala@finnwatch.org

Mediakäyttöön tarkoitettuja valokuvia voi tiedustella raportin kuvaajalta Amy Helene Johanssonilta, amyjohansson1 (at) gmail.com, https://www.amyjohansson.com/

 

Jaa artikkeli: