Raportti: Farkkujen hiekkapuhallus edelleen yleistä

Hiekkapuhallus on menetelmä, jolla farkuista tehdään ”kuluneita”. Monet tuottajat, jotka hankkivat farkkunsa Bangladeshista, ovat ilmoittaneet, etteivät ne enää käytä hiekkapuhallusta tuotteissaan. Suuret tuottajat ovat kertoneet luopuvansa hiekkapuhalluksesta, koska viime vuosina on osoitettu, että menetelmä aiheuttaa kuolemaan johtavaa sairautta, kivipölykeuhkoa (eli silikoosia).Uusi raportti ”Deadly Denim” paljastaa, että riippumatta siitä, onko tuottaja tai tuotemerkki kieltänyt hiekkapuhalluksen käytön tuotannossaan, menetelmä on yleisesti käytössä. Käytössä on sekä koneellisesti että käsityönä tapahtuva hiekkapuhallus.

Tutkimus osoittaa selvästi, että kumpikin hiekkapuhallusmenetelmä aiheuttaa hengenvaaran Bangladeshin tekstiilityöntekijöille.

Eräs raporttia varten haastateltu alihankkija totesi, että on mahdotonta tuottaa tiettyjä malleja ilman hiekkapuhallusta. Työntekijät puolestaan kertoivat, että heitä on käsketty käyttämään hiekkapuhallusta, vaikka tilaaja onkin ilmoittanut, että menetelmä on kielletty. Työntekijöiden esimiehet ovat perustelleet käskyjään sillä, että ilman kiellettyjä menetelmiä he eivät pystyisi tuottamaan tilattua erää määräajassa. Osa haastatelluista työntekijöistä kertoi, että farkkuja hiekkapuhalletaan usein öisin, jotta kielletty toiminta ei paljastuisi.

Osa haastatelluista kärsi jatkuvasta yskästä ja hengitysvaikeuksista. He käyttivät vanhoja koneita, ja joutuivat työskentelemään jopa kaksitoista tuntia päivässä pölyisissä, huonosti ilmastoiduissa tiloissa ilman suojaimia. Moni kertoi tuntevansa jonkun, joka oli sairastunut hiekkapuhaltamisen aiheuttamiin sairauksiin. Raportissa korostetaan, että sairastuneilla on vaikeuksia päästä hoitoon eivätkä he saa virallista lääkärin diagnoosia työperäisestä sairaudestaan.

Puhtaat vaatteet –verkosto vaatii lisätoimenpiteitä hiekkapuhalluksen lopettamiseksi. Vaatetuottajia vaaditaan lopettamaan kaikki tuotantonsa yksiköissä, joissa hiekkapuhallusta – mekaanista tai manuaalista – käytetään. Tuottajia kehotetaan tekemään yhteistyötä paikallisten ammattiliittojen ja kansalaisjärjestöjen kanssa, jotta kieltoa myös noudatettaisiin.

Verkosto kehottaa Kansainvälisen työjärjestön ILO:n jäsenvaltioiden hallituksia kieltämään hiekkapuhalluksen. Lisäksi EU:lta vaaditaan hiekkapuhallettujen tuotteiden asettamista tuontikieltoon. Verkosto haluaa vaateteollisuuden osallistumaan Maailman terveysjärjestön WHO:n ja ILO:n kivipölykeuhkon vastaiseen työhön Bangladeshissa.

Raportti julkaistiin lehdistötilaisuudessa Genevessä 29. maaliskuuta.

Jaa artikkeli: