Rana Plaza -vetoomuksen nimet lähtivät Benettonin toimitusjohtajalle

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen ja kansainvälisen ay-liikkeen organisoima vetoomus Rana Plazan tehdasonnettomuuden uhrien puolesta keräsi ”tarkastuslaskennan” jälkeen 3 214 nimeä. Nimiä kerättiin verkossa huhti-, touko- ja kesäkuussa sekä Maailma kylässä -festivaalilla Helsingissä toukokuun lopussa.

SASK kiittää kaikkia allekirjoittaneita. Kansainvälisellä kuluttajakampanjoinnilla, jonka osa tämä vetoomuskampanja oli, on ollut todellinen vaikutus. Kaksi vuotta jatkunut kansainvälinen painostuskampanja tuotti kesäkuussa tulosta, ja viimeisetkin maksamatta jättäneet vaatebrändit maksoivat osuutensa onnettomuuden uhrien korvauksista.

30 miljoonan dollarin rajapyykki saavutettiin 8. kesäkuuta, kun vaatejätti Benetton maksoi viimeisenä korvauksensa. Vetoomuskampanja pysäytettiin, kun raja saavutettiin.

– Vaikka Benetton maksoikin korvauksensa, halusimme lähettää Suomessa kerätyt 3 214 nimeä heidän pääkonttoriinsa muistutuksena siitä, että Benettonin päätös maksaa korvaukset on vain alku. Vaadimme Benettonia jatkamaan aloittamallaan polulla. Tietä on vielä paljon kuljettavana. Vaatetehtaiden työntekijöiden työolot halpatuotantomaissa ovat edelleen erittäin heikot, kampanjan koordinaattori Aleksi Vienonen SASKista sanoo.

Nimilista ja saatekirje lähtivät postissa Italiaa kohti perjantaina 26. kesäkuuta.

Ytimessä järjestäytymisvapaus

Asiat eivät ole hyvin, vaikka korvaussumma on saatu kasaan.

– Halpatuotantomaiden tekstiilitehtaissa maksetaan edelleen nälkäpalkkoja ja järjestäytymisvapautta ei käytännössä ole. Elämiseen riittävä palkka ja oikeus kuulua ammattiliittoon ovat avainasemassa, jos tekstiilitehtaiden työoloja halutaan parantaa, Vienonen jatkaa.

Tulevaisuuden tragediat tekstiiliteollisuudessa voidaan torjua vain, mikäli työntekijät pääsevät muodostamaan ammattiliittoja ja vaatimaan työolosuhteiden kohentamista.

– Pelkkä kuluttajavaikuttaminen ja vetoaminen eivät riitä, vaikka se onkin hyvä alku. Kampanjoinnin lisäksi tarvitaan konkreettisia toimia, jotta halpatuotantomaiden työntekijöillä olisi oikeus perustaa ammattiliittoja.

Suomen Ammattiliitojen Solidaarisuuskeskus SASKin hanketyön ytimessä on edistää järjestäytymisvapautta maailman köyhimmissä maissa – paikoissa, joissa järjestäytymisvapaus on monelle vain hauras unelma. Voit tukea SASKia tässä työssä tekemällä 10 euron kertalahjoituksen lähettämällä tekstiviestin SASK numeroon 16499 tai lahjoittamalla sivulla https://www.vahvantehtäva.fi/tee-lahjoitus/kertalahjoitus.

Kiitos ja kumarrus!

(Rahankeräyslupa: POL-2014-16830)

Jaa artikkeli: