Rakentajia kuolee EM-jalkapallon stadiontyömailla

Rakenteilla olevilla stadioneilla pelataan jalkapallon EM-kisojen lopputurnaus, joka alkaa 8. kesäkuuta. Yksin Kiovan olympiastadionin kunnostustöissä on saanut surmansa kahdeksan rakentajaa. Kuolemantapauksista 14 on sattunut Ukrainassa ja kuusi Puolassa.
EM-turnauksen loppuottelu pelataan 1. heinäkuuta. Kohtalokkaista onnettomuuksista ovat vastuussa sekä isäntämaiden viranomaiset ja työmailla toimineet yritykset että Euroopan jalkapalloliitto Uefa. ”Ne ovat toimineet hämmästyttävän välinpitämättömästi”, Ruotsin rakennusalan ammattiliitot ja ay-liikkeen solidaarisuuskeskus LO-TCO Biståndsnämnd arvostelevat.

Arvostelijat muistuttavat, että Lontoon 2012 olympialaisten urheiluareenoiden rakennustyömailla ei ole sattunut ainoatakaan kuolononnettomuutta. Niiltä on vältytty myös Brasilian 2014 MM-jalkapallon ja Rio de Janeiron 2016 olympialaisten stadionien rakennustöissä.

Ruotsalaisjärjestöt vetoavat kansainvälisiin urheilujärjestöihin, että ne alkaisivat suhtautua vakavasti päätöstensä seurauksiin. Niiden on vaadittava urheilun suurtapahtumien järjestäjiä kunnioittamaan työelämän kansainvälisiä normeja, joista on sovittu Kansainvälisessä työjärjestössä ILOssa, järjestöt sanovat.

Arenor kostar byggarbetare livet, LO-TCO Biståndsnämnd 07.05.2012

Jaa artikkeli: