Rakennusliitto: Huomio heikoimpien asemaan

Rakennusliitto on ollut mukana solidaarisuustoiminnassa jo vuodesta 1986. Puheenjohtaja Matti Harjuniemi antaa täyden tunnustuksen SASKille, jonka kautta liitto osallistuu tänäkin päivänä työolojen parantamiseen Afrikassa ja Aasiassa.

– Hankkeissa vahvistetaan työntekijöiden yhdistystoimintaa. Lisäksi pyritään parantamaan naisten ja lasten asemaa, Harjuniemi täsmentää.

Rakennusliitolla on ollut SASKin kanssa hankkeita tasaisesti kaikilla mantereilla, kertoo kansainvälinen sihteeri Nina Kreutzman. Liitto pyrkii keskittämään huomiota Sambiaan ja Mosambikiin sekä siirtotyöläisten tilanteeseen Intiassa ja Nepalissa.

– Työntekijöiden perusoikeuksien puute tai rikkeet niitä kohtaan kasaantuvat usein niin, että rakennusalalle tyypilliset liikkuvat työntekijät ovat kaikkein haavoittuvimpia, Kreutzman toteaa.

Hyviä kokemuksia urheilutapahtumista

Rakennusliitto on kampanjoinut SASKin, muiden liittojen sekä rakennus- ja metsäalan työntekijöiden kansainvälisen kattojärjestön BWI:n kumppanina edunvalvonta-asioissa esimerkiksi jalkapallon MM-kisojen yhteydessä Brasiliassa viime vuonna.

Solidaarisuushankkeen tuloksena brasilialaiset työntekijät saivat korotuksia yötyö- ja
ylityökorvauksiin. Heille järjestettiin työpaikkaruokailu ja parannettiin irtisanomissuojaa sekä sallittiin työntekijäkomiteoiden toiminta. Myös ammattiliittoon järjestäytymistä edistettiin.

– Paikalliset laskevat hankkeen menestyksen lakkojen määrälllä. Brasiliassa 28 000 rakennustyöntekijää osallistui lakkoihin, joita oli yhteensä 150 päivää.

Koko yhteisön hyväksi

Harjuniemen mukaan liiton nuorisojäseniä osallistuu toisinaan hankkeisiin. He kouluttavat paikallisia järjestötoimintaan. Puheenjohtaja on itsekin käynyt Mosambikissa vuonna 1997, jolloin kanadalainen konserni rakensi maahan alumiinitehtaan.

Solidaarisuushankkeilla pyritään vaikuttamaan myös koko yhteisön hyvinvointiin. Nepalissa työtä tekeville lapsille on neuvoteltu vapaapäiviä, jotta he pääsevät kouluun. Tiilitehtaan naisille on opetettu työturvallisuutta.

– Toiminnan edellytys kuitenkin on, että ihmisillä itsellään on halu osallistua hankkeisiin, Harjuniemi muistuttaa.

Rakennusliitto pähkinänkuoressa

  • SAK:lainen ammattiliitto
  • 87 000 jäsentä
  • Perustettu vuonna 1924
  • Liittyi SASKin jäseneksi 1986
  • Puheenjohtaja Matti Harjuniemi

Artikkelisarjassa tutustutaan SASKin jäsenliittoihin. Juttu julkaistiin SASKin Työmaana Maailma -lehdessä 4/2014. Lue koko lehti verkkojulkaisuna.

Jaa artikkeli: