Pakistanissa palaneen tehtaan jäljet vievät Saksaan

Kansainvälinen Clean Clothes -kampanja vaatii saksalaista halpamerkkiä KIKiä myöntämään, että viime viikolla tuhoisasti palanut vaatetehdas Pakistanissa tuotti farkkuja sille.

Kun palo syttyi viime viikon tiistaina, Ali Enterprises -alihankkijan tehtaassa työskenteli noin 650 ihmistä. Lähes puolet heistä kuoli yrittäessään paeta tehtaasta, jonka hätäuloskäynnit, ikkunat ja portaat oli tukittu. Viikonlopun tutkimuksissa löytyi muun muassa vaatteita, joissa oli merkki ”Okay”. Tätä merkkiä myydään KIKin liikkeissä Saksassa, Itävallassa ja eri puolilla Itä-Eurooppaa.

Tehtaan omistajat on asetettu syytteeseen murhasta, mutta ketään ei ole vielä otettu kiinni, Clean Clothes -kampanjan tiedotteessa sanotaan. KIKistä ei ole otettu asiaan kantaa.

KIK, jonka nimi tulee saksan kielen sanoista ”asiakas on kuningas”, on Saksan seitsemänneksi suurin tekstiilien jälleenmyyjä. Sillä on Euroopassa yli 3200 myymälää. Clean Clothes -kampanjan mukaan KIKillä on vastuuohjeisto alihankkijoilleen, mutta palanut tehdas oli laiton eikä siellä ollut tehty mitään työlainsäädännön mukaisia tarkastuksia.

Suomessa kansainvälinen Clean Clothes -kampanja on nimeltään Puhtaat vaatteet. Kampanja pyrkii parantamaan tekstiilityöntekijöiden työoloja.

Teksti: SASK, Clean Clothes Campaign

Kuva: Clean Clothes Campaign

 

Jaa artikkeli: