Nepalin talkoomatkapäiväkirja: Osa 3

27.11.2012 20:51

Namaste!

Tänään aamu alkoi heti aamulla virallisella tapaamisella suomen suurlähetystöön. suurlähettiläs Asko Luukkainen kertoi paikallisesta tilanteesta. Aamun lehdessä oli juuri julkistettu väestönlaskennan tulos ja nepalisssa on asukkaita 26,5 miljoonaa asukasta. Asko Luukkainen kertoi myös suurimmista haasteista maassa jotka on poliittisen kentän pirstaleisuus  ja korruptio. Yrityksillä olisi varmasti haluaja investoida maahan mutta riski on liian suuri kun jo päätetyistä asioita ei voi tietää pitääkö ne huomenna ja samaan soppaan työntään lusikkansa suurrajanaapurit Intia ja Kiina niin olosuhteet isoille investoinneille ei ole kovin otolliset. Asko Luukkaisen mielestä vesivoimala rakentaminen olisi ainut järkevä vaihtoehto suurien investointien saamiseksi ja bruttokansan tuotteen nousemiseksi joka muuten on 500$ per/asukas nepalissa.

Suomen kolme valittua kehitysyhteistyö alaa on koulutus, metsä ja vesi sanitaatio ohjelmat etenee myötätuulessa ja opetuksen alalla on ns. helpot hedelmät kerätty puusta prosentuaalisesti 90% kouluikäisistä pääsee kouluun. Paino pistettä on siirretty vammaisten ja muiden vähäosaisten koulutuksen parantamiseen ja opettajien koulutukseen.

Seuraavana oli vuorossa lounas joka nautittiin sangam sweet nimisessä intialaisessa ravintolassa. Ruoka oli  very spice mutta ravitsevaa intialais settiä.

Yritys tapaaminen Teliasoneran tytär yhtiössä N CELLissä tavattiin ekana talousjohtaja suomalainen Tommi Holopainen joka kertoi paikallisesta bisneksen tekemisestä ja siihen liittyvistä ongelmista ja positiivisista kasvun ongelmista. Skandinaavisen yrityskulttuurin tuominen N CELLiin on myös mahdollistanut avoimemman ja hyväksytymmän  ay- toiminnan joka oli ennen yritysostoja ollut firmassa lähellä kirves hippaa.
Sitten päästiin asiaan kerrosta alempana saatiin tavata N CELLin yrityksen ammattiliittolaisia (NETU) joidenka kanssa keskustelimme ensimmäisenä paikallisista työehtosopimus neuvotteluista jotka käydään kahden vuoden välein. Ammattiliiton varapuheenjohtaja Rishi Mani Parajuli kertoi että haasteita oli, esimerkiksi heillä ei ole kokemusta neuvotteluista henkilö tasolla. Suurta mielenkiintoa oli myös suomalaisesta keskeytyksettömästä kolmivuorotyöstä jota call centerin ylläpitäjät tekee. Keskusteluissa esille noussut asia oli työvuorolista jota yrityksessä ei ollu eli työntekijät eivät tienneet seuraavien viikkojen työvuoroja etukäteen. Asiota verrattiin maittemme välillä miten ne eroavat toisista. Vaihdoimme yhteistietojamme ja rohkaisimme yhteistyöhön kansainvälisesti muihin ay-aktiiveihin ja liitoihin ja ongelmat on hyvin samanlaisia työtä on paljon. Tapaaminen oli todella antoisa molemmin puolin ja teeemme järjestelyitä uudelleen tapaamiseksi vielä tämän matkan puitteissa koska aika oli kuitenkin rajallinen.

Päivä kruunattiin mahtavalla daal baath illallisella ja tietysti se syötiin käsin niin kun paikalliseen tapaan kuuluu. Huomenna seikkailu alkaa apina temppeliltä aamulla seitsemältä auringon noustessa mutta se on jo uusi seikkailu ja se alkaa heti aamulla good night namaskaar.

-Jouni

Mikä ihmeen talkoomatka? Vastauksen löydät täältä

Jaa artikkeli: