Miljoonat kotiapulaiset elävät köyhyydessä – ja eniten kärsivät heidän lapsensa 

Maria Lucia ei tiennyt, että hänen poikansa oli lopettanut koulun. Sillä on kauaskantoisia seurauksia. Maailman kotiapulaisten työ on usein lainsuojatonta, palkka on olematon ja esimerkiksi vapaapäiviä ei välttämättä saa koskaan. Mutta maailmaa muutetaan.
Maria Lucia on ollut kotiapulainen jo 20 vuotta. Hänen poikansa Antonio ei juurikaan liiku kodin ulkopuolella. Nuoren miehen työllistymismahdollisuudet ovat heikot.

Mosambikilainen Maria Lucia on työskennellyt kotiapulaisena 20 vuotta. Kuuteentoista vuoteen hän ei voinut pitää vapaapäiviä eikä lomia. Hän teki töitä seitsemänä päivää viikossa, aamusta iltaan. 

Maria Lucia ei pystynyt huolehtimaan lapsestaan, koska oli aina töissä. Poika lopetti koulunkäynnin 15-vuotiaana. 

– En tiennyt, ettei Antonio käy koulua. Kun asia selvisi minulle, en voinut tehdä enää mitään, Maria Lucia kertoo.

Nyt Antonio on 19-vuotias ja haluaisi poliisiksi. Todellisuudessa hänellä ei ole mahdollisuuksia saada töitä, koska häneltä puuttuu peruskoulutus.  

Paljon pienemmätkin lapset joutuvat usein jäämään yksin kotiin äidin pitkien työpäivien ajaksi. He ovat vaarassa joutua hyväksikäytön uhreiksi. Niin kävi Isabelille ja hänen tyttärelleen.  

– Tyttäreni Lúcia joutui viime vuonna väkivallan kohteeksi. Olin töissä ja palattuani löysin hänet naapurien luota. Vein tytön poliisille, joka kehotti minut viemään hänet sairaalaan. Hän oli vain 4-vuotias.

Isabelilla on viisi lasta. Kun kuopus Lucia oli 4-vuotias, tuntematon mies tunkeutui kotiin äidin ollessa töissä ja teki väkivaltaa Lucialle.

Suomalaisten tuella muutetaan maailmaa

Tuki Mosambikin kotiapulaisille on yksi esimerkki SASKin työstä kaikkein köyhimpien ja sorretuimpien ihmisten hyväksi.  

Tuen ansiosta pieni ammattiliitto pystyy nyt auttamaan kotiapulaisia puolustamaan oikeuksiaan – ja hyvin konkreettisesti elämässä muutenkin. Esimerkiksi Isabelille se järjesti uuden työpaikan ja turvallisemman kodin.  

Ammattiliitto on myös neuvotellut kotien näkymättömille sankareille oikeuden sosiaaliturvaan.  

Indonesiassa, Kolumbiassa, Filippiineillä ja Ecuadorissakin kotiapulaiset ovat SASKin tuella ottaneet askelia kohti parempaa: he vaativat ihmisarvoisen elämän mahdollistavaa palkkaa ja lain mukaisia vapaapäiviä. He haluavat olla läsnä lastensa elämässä ja kouluttaa heidät – kuten kaikki vanhemmat ympäri maailman.

Antonio haluaisi opiskella poliisiksi.

Tarve muutokseen ei ole vähäinen, sillä maailmassa arvioidaan olevan vähintään 67 miljoonaa kotiapulaista ja heistä 80 prosenttia on naisia. 

Ihmisarvoisen työn ja talouskasvun edistäminen ovat Suomen kehitysyhteistyön keskiössä. SASK on ulkoministeriön ja ay-liikkeen rahoittama järjestö, joka edistää pitkäjänteisesti työntekijöiden oikeuksien toteutumista kehitysmaissa.  

Lähes kaikki kotiapulaiset elävät köyhyydessä – jopa äärimmäisessä köyhyydessä. Jos haluat olla mukana tukemassa SASKin työtä, jonka avulla kotiapulaiset ottavat askelia kohti ihmisarvoisempaa työelämää, lahjoita.

 

Teksti: Laura Ventä

Kuvat: SASK/Meeri Koutaniemi

 

 

 

Jaa artikkeli: