Lasten oikeuksia kahvitiloilla voi vahvistaa

Finnwatchin tänään julkaistussa selvityksessä tarkastellaan työoloja Suomessa myytävän kahvin tuotannossa Brasiliassa, Intiassa ja Hondurasissa. Väärinkäytökset ovat olleet laajalti esillä mediassa.

Kaikki Finnwatchin tutkimat kahvitilat ovat tuottaneet kahvia joillekin Suomessa toimiville paahtimoille, kuten Gustav Pauligille, Meiralle, Arvid Nordquistille ja Löfbergs Lilalle. Tiloilta löytyy ongelmia, kuten elämiseen riittämättömiä palkkoja, lapsityövoiman hyväksikäyttöä, syrjintää ja valtavia rekrytointimaksuja.

– Hondurasissa alhaisten palkkojen aiheuttamat ihmisoikeusongelmat ovat johtaneet laajamittaiseen lapsityövoiman hyväksikäyttöön. Lapsityöläisiä tavattiin kaikilla tutkituilla, myös vastuullisuussertifioiduilla, tiloilla. Nuorimmat haastatellut työntekijät olivat vain 5–6-vuotiaita, kertoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti.

Intiassa Pauligille kahvia tuottaneen Tata Coffeen tiloilla ongelmat liittyvät valtaviin rekrytointimaksuihin. Kausityöntekijät joutuvat maksamaan jopa kolmanneksen palkastaan työvoimavälittäjälle. Finnwatch muistuttaa, että kohtuuttoman korkeat rekrytointimaksut voivat pahimmillaan johtaa velkaorjuuteen, joka on yksi pakkotyön muoto.

Brasiliassa selvityksen parhaat työolot

Brasiliassa tutkituilla tiloilla on parhaimmat työolot, ja ne noudattivat pääsääntöisesti Brasilian lainsäädäntöä. Joitain ongelmia kuitenkin tavattiin: esimerkiksi Meiran alihankkija syrjii työntekijöiden mukaan systemaattisesti naisia rekrytoinnissa.

Vaikka Brasilian kahvisektorin työolot ovat parantuneet, Finnwatch kehottaa yrityksiä silti varovaisuuteen.

– Gustav Pauligille ja Meiralle kahvia toimittaneita vientiyrityksiä ja osuuskuntia on voitu yhdistää tiloihin, joiden Brasilian viranomaiset ovat todenneet teettäneen työtä orjuuden kaltaisissa olosuhteissa, sanoo Kultalahti.

Finnwatch kiittää suomalaisia kahvialan toimijoita siitä, että ne ovat ilahduttavasti lisänneet vastuullisuussertifioidun kahvin tarjontaa. Vertailussa parhaiten pärjäsivät Arvid Nordquist ja Kesko, joiden kaikki omat kahvimerkit ovat vastuullisuussertifioituja. Myös Gustav Paulig, Löfbergs Lila ja SOK ovat asettaneet itselleen melko tiukkoja tavoitteita sertifioituun raaka-aineeseen siirtymisestä. Lidl Suomen vastuullisuustavoitteet eivät vakuuta kunnianhimollaan, Meiralta ja Tuko Logisticsilta ne puuttuvat täysin.

Sertifioiduilla tiloilla isoja ongelmia

Vaikka Finnwatch suosittelee kahvitoimijoille vastuullisuussertifioidun kahvin käyttöä, se muistuttaa, että sertifioinneissa on vielä paljon parannettavaa.

– Myös tutkimillamme sertifioiduilla tiloilla oli isoja ongelmia. Sertifioinnit ja erinäiset kahviteollisuuden vastuullisuushankkeet ovat sivuuttaneet erityisesti kahvitilojen palkkatyöntekijöihin liittyviä ongelmia, joihin niiden tulisi kiireellisesti puuttua, Kultalahti toteaa.

Pyyhkeitä Finnwatchilta saavat myös trendikkäät pienpaahtimoiden kahvit, joita markkinoidaan usein vastuullisena ”suorakauppana”. Finnwatch katsoo, että määritelmältään epämääräisen suorakaupan väitetty vastuullisuus perustuu pelkkään luottamukseen ja heppoisiin oletuksiin.

SASK parantaa lasten oikeuksia Kolumbiassa

SASK tekee töitä maailman suurimpiin kahvintuottajiin kuuluvassa  Kolumbiassa vahvistaakseen lasten oikeuksia pienviljelijäyhteisöissä. Lapsille ja heidän vanhemmilleen kerrotaan lasten oikeuksista ja opetetaan ekologisempia viljelytapoja.
Lue lisää SASKin pienviljelijähankkeesta Kolumbiassa 

Finnwatchin 72-sivuinen raportti Vain muruja kahvipöydältä – Suomessa myytävän kahvin sosiaalinen vastuullisuus on ladattavissa täältä 

Kuvateksti: ”Oikeus koulutukseen”, lukee SASKin pienviljelijähankkeen piirissä olevan tytön julisteessa. Lapset esittelivät osaamistaan SASKin opintomatkalaisille viime syksynä. (Kuva: Antti Sadinmaa)

Jaa artikkeli: