Kolumbian viranomaiset hermostuivat vetoomuskampanjasta

Kolumbian viranomaiset sulkivat keskiviikkona sähköpostiosoitteita, joihin oli osoitettu eri puolilta maailmaa tuhansia vetoomuksia Kolumbian julkisen sektorin työntekijöiden väkivaltaisen vainon lopettamiseksi. Tapaus on uusin näyttö siitä, että ay-liikkeen kansainväliset sähköpostikampanjat vaikuttavat kohteisiinsa.

Tämänkertaisen kampanjan syynä on Kolumbian kolmanneksi suurimman kaupungin Calin omistamien yritysten työntekijöiden ankara vaino. Heitä on murhattu, ja useat ovat joutuneet maanpakoon pelastaakseen henkensä. Murhauhkaukset ovat tavallisia.

Calin ay-aktiivit ovat kamppailleet vuosia sen puolesta, että vuonna 2004 mielivaltaisesti erotetut 51 työntekijää otettaisiin takaisin töihin kaupungin omistamien yritysten muodostaman Emcalin palvelukseen. Kansainvälinen työjärjestö ILO on kolmasti todennut irtisanomiset epäoikeudenmukaisiksi ja suositellut työsuhteiden palauttamista.

Lokakuussa 2011 kolumbialainen tuomioistuin määräsi Emcalin ottamaan 51 erotettua työntekijää takaisin töihin, mutta Emcali ei ole toteuttanut oikeuden määräystä. Tammikuun lopulla 2012 oikeus määräsi Emcalin pääjohtajan Sabas Ramiro Tafur Reyesin pidätettäväksi oikeuden päätöksen uhmaamisen vuoksi.

Joulukuun alussa 2011 osa mielivaltaisesti irtisanotuista aloitti syömälakon, jotta Kolumbian hallitus auttaisi erotettujen oikeuksien toteutumisessa. Syömälakkolaiset joutuivat sairaalahoitoon, mutta kamppailu on jatkunut taukoamatta senkin jälkeen.

Kolumbian julkisalojen työntekijöiden kamppailua voi tukea osallistumalla alan kansainvälisen ammattiliiton PSI:n ja LabourStartin sähköpostikampanjaan.

Juhani Artto


Allekirjoita vetoomus syömälakkolaisten puolesta

Jaa artikkeli: