Kolme kuljetusalojen ay-aktiivia murhattu Filippiineillä

Kolme filippiiniläistä kuljetusalojen ay-aktiivia on murhattu eteläisen Mindanaon saarella. Kansainvälinen ay-liike kerää nyt nimiä vetoomukseen, jossa maan poliittista johtoa vaaditaan puuttumaan väkivaltaan.

– Vetoamme kansainväliseen ay-liikkeeseen, että se lähettäisi protestikirjeen Filippiinien presidentille Benigna Aquinolle, jossa vaaditaan näiden murhien selvittämistä, sanoo palkansaajakeskusjärjestö APL:n pääsihteeri Josua Mata.

Surmatut ay-aktiivit kuuluivat kuljetusliitto NCTU:hun, joka puolestaan kuuluu APL:ään.

Heinäkuun alussa ay-johtaja Antonio Dodong Petalcorin joutui moottoripyörällä ohi ajaneen asemiehen ampumaksi Davaon kaupungissa. Muutama kuukausi aikaisemmin samassa kaupungissa kuljetustyöntekijä ja ay-aktiivi Emilio Rivera ammuttiin hengiltä.

Viimeisin murha tapahtui heinäkuun lopulla Cotabaon kaupungissa. Kaksi moottoripyörällä kulkenutta miestä ampuivat Alimudin Lucmanin, kun hän oli juuri jättänyt lapsensa kouluun.

Lisäksi ainakin yksi filippiiniläinen ay-aktiivi on joutunut tapon yrityksen kohteeksi. Myös hän kuuluu samaan kuljetusalojen ammattiliittoon kuin kolme henkensä menettänyttä.

Carlos Cirilon asuntoon heitettiin käsikranaatti, mutta se ei onneksi räjähtänyt, Josua Mata kertoo.

”Palkkamurhaajat asialla”

Josua Mata uskoo veritekojen olevan tilattuja.

– Tekijät ovat ammattilaisia. Siitä minulla ei ole mitään epäilyksiä, Josua Mata sanoo.

Hänellä on myös selvä näkemys murhien motiivista. Uhreja yhdistää, että he ovat olleet mukana paljastamassa korruptiovyyhtiä. Korruptiosyytökset kohdistuvat paikallisiin liikenneviranomaisiin.

Paikallisen ay-väen mukaan on epätodennäköistä, että ay-murhien tekijät tai palkkamurhan tilanneet henkilöt jäävät kiinni.

– Tämäntyyppiset murhat eivät juuri koskaan selviä Filippiineillä, vaikka tekijät olivatkin yleisesti tiedossa. Sen takia on tärkeää, että kansainvälinen ay-liike vetoaa presidenttiimme ja vaatii murhien selvittämistä viipymättä, Josua Mata sanoo.

Allekirjoita vetoomus nyt!

Lähteet: LO-TCO:n verkkosivutAPL:n verkkosivut.

Jaa artikkeli: