Kansainvälinen ay-liike antoi tukensa Thaimaassa syytteeseen joutuneelle Finnwatchin tutkijalle

– Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC vaatii lausunnossaan Andy Hallin vastaisista oikeustoimista luopumista, sananvapauden kunnioittamista Thaimaassa sekä ihmisoikeuspuolustajien suojelua, vt. viestintäpäällikkö Aleksi Vienonen Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksesta (SASK) sanoo.

Tapahtumaketju alkoi tammikuussa tutkimuksesta, jossa Finnwatch selvitti Pirkka- ja Rainbow-ananasmehujen alihankintaketjujen työoloja. Tutkimus osoitti, että mehujen taustalla on lapsi- ja pakkotyötä. Paljastus noteerattiin laajasti Suomessa ja myös Thaimaassa.

Ananassäilykkeitä ja mehukonsentraattia valmistava Natural Fruit -yhtiö on nostanut Thaimaassa kaksi kannetta Finnwatchin kenttätutkimuskoordinaattorina toiminutta siirtolaisuusasiantuntija Andy Hallia vastaan. Andy Hall teki Finnwatchille tutkimustyötä loka–marraskuussa 2012, ja hänen kenttäraporttinsa paljasti vakavia ongelmia Natural Fruitin työoloissa.

Myös oikeustoimista on uutisoitu Suomessa laajasti.

Andy Hallia tukevat lukuisat ammattiliittojen kattojärjestöt kuten Palvelualojen ammattiliitto UNI Global Union, Elintarviketyöläisten maailmanliitto IUF sekä Rakennus- ja puutyöläisten kansainvälinen federaatio BWI.

SASK on ollut mukana prosessissa Finnwatchin hallituksen jäsenenä, informoinut tilanteesta suomalaisia ammattiliittoja ja hyödyntänyt kontaktejaan kansainväliseen ay-liikkeeseen.

ITUCin lausunto löytyy täältä. Vetoomuksen Andy Hallin puolesta voi allekirjoittaa täällä.

Linkki Finnwatchin raporttiin. 

Lisätietoja: SASKin vt. viestintäpäällikkö Aleksi Vienonen, p. 044 775 1041

 

Tapahtumaketju pähkinänkuoressa

  1. Brittitutkija Andy Hall tutki thaimaalaisen mehutehtaan työoloja Finnwatchin tilaamaa raporttia varten vuoden 2012 lopulla.
  2. Hallin raportista ilmeni, että tehdas on syyllistynyt muun muassa ihmiskauppaan, lapsityövoiman käyttöön ja pakkotyöhön.
  3. Finnwatchin raportti julkaistiin tammikuussa, minkä seurauksena Natural Fruit haastoi Hallin oikeuteen tehtaan maineen vahingoittamisesta ja väärän tiedon levittämisestä. Yritys vaatii Hallilta noin seitsemän miljoonan euron korvauksia.
    Lähde: Finnwatch

 

Jaa artikkeli: