Indonesiassa runnottiin läpi työntekijöiden oikeuksia heikentävä laki

Yli 2 miljoonaa työläistä osallistuu kolmipäiväisiin lakkoihin, joilla vastustetaan presidentti Joko Widodon politiikan kulmakivenä pidettyä Omnibus-lakia. Laki uhkaa laajalti muun muassa työntekijöiden oikeuksia ja ympäristöä.
Mielenosoittajia Indonesiassa.
Lukuisat työntekijät ovat osoittaneet mieltään Omnibus-lakia vastaan.

Indonesian parlamentti hyväksyi maanantaina 5. lokakuuta erittäin kiistanalaisen ”työpaikkojen luomista” koskevan lakiesityksen, joka on ollut presidentti Joko Widodon toisen kauden politiikan kulmakivi. Uudella lailla halutaan keventää byrokratiaa ja houkutella maahan lisää investointeja.

Lakia ja sen hyväksyntää oli tarkoitus käsitellä vasta torstaina 8. lokakuuta, mutta ilmeisesti käsittelyn siirtämisellä maanantaille haluttiin ennakoida sitä, että moni ammattiliitto oli ilmoittanut aloittavansa lakon 6. lokakuuta lähtien.

Laki tunnetaan Indonesiassa Omnibus-lain nimellä, ja se sisältää laajoja muutoksia esimerkiksi työ- ja verolainsäädäntöön. Lakia on vastustettu muun muassa siksi, että se loukkaa työntekijöiden oikeuksia ja jättää huomiotta ympäristölainsäädännön.

Indonesian ammattiliittojen keskusjärjestö KSPSI:n puheenjohtaja Said Iqbal arvioi IDN Financialsille, että kolmipäiväiseen lakkoon osallistuu 32 liittoa esimerkiksi kaivos-, terveys- ja energia-aloilta. Liitot vastustavat muun muassa sitä, että lain luonnoksen mukaan määräaikaisten työsuhteiden ketjuttamiselle ei olisi rajaa eikä minimipalkka koskisi enää mikro- ja pk-sektorin yrityksiä. Lisäksi laissa luovuttaisiin monista palkallisista lomapäivistä, tähän asti työntekijät ovat saaneet palkallisen lomapäivän muun muassa häihin, synnytykseen, kastejuhlaan ja suruaikaan. Uudessa laissa ei myöskään säädellä ulkoistamista, eli ulkoistamista voitaisiin vastedes käyttää kaikentyyppiseen työhön. Indonesiassa ulkoistamista on voinut käyttää vain töissä, jotka eivät ole yrityksen ydinliiketoimintaa ja vain rajoitetun ajan.

Koronapandemia on ajanut yrityksiä ahtaaseen asemaan, ja ammattiliitot ovat huolissaan siitä, että yritysten on Omnibus-lain voimaantullessa entistä helpompi päästä eroon työntekijöistä.

Työntekijät ovat myös protestoineet uutta lakia kävelemällä ulos työpaikaltaan, yrittämällä vallata suuryritysten tiloja ja järjestämällä protestimarsseja. Indonesian poliisi on estänyt mielenosoituksia, ja työnantajajärjestö APHINDO, joka on yksi tärkeistä vaikuttajista lain takana, on uhannut irtisanoa lakkoon osallistuvia työntekijöitä.

Ammattiliitot estivät jo aiemmin keväällä Omnibus-lain läpirunnomisen. Tuolloin liitot uhkasivat hallitusta laajoilla mielenosoituksilla.

Indonesian hallitus ei ole vielä vastannut työntekijöiden protesteihin, vastausta odotetaan huomenna 7. lokakuuta.

 

Jaa artikkeli: