Parempia ay-oikeuksia eteläisessä Afrikassa

Malawilainen kangastehdas

Hankkeen tavoite on uudistaa Eswatinin, Malawin ja Lesothon teollisuusliittoja vastaamaan nykypäivän työelämän ja järjestötoiminnan tarpeisiin. Digitaalisten taitojen parantaminen, liittojen sisäisen demokratian ja aktiivisen jäsenistön kehittäminen, jäsenhankinnan kautta saavutettavan neuvotteluvoiman kasvu ja tiivis yhteydenpito kansainvälisiin solidaarisuusverkostoihin tuo toimintaan uutta innovatiivista dynamiikkaa.

Yhteensä seitsemän ammattiliittoa näissä maissa on sitoutunut

  • ottamaan laajempaan käyttöön tietotekniikan tarjoamia työmenetelmiä, joihin korona-aika on perehdyttänyt
  • parantamaan jäsenistölle tarjolla olevia muuttuvaan työelämään sopivia tukipalveluja
  • kasvattamaan järjestöjen kestävyyttä ja omavaraisuutta
  • huomioimaan entistä paremmin marginalisoituneiden työntekijöiden asemaa.

Kaikissa hankemaissa loukataan työntekijöiden oikeuksia, työntekijät ovat epävakaassa ja haavoittuvassa asemassa, ja heidän mahdollisuutensa valvoa etujaan ovat heikot tai olemattomat ilman vahvoja liittoja. Jo ennestään kapeaa kansalaistoiminnan liikkumavapautta on koronan varjolla kavennettu, ja etenkin Eswatinissa liittotyö on erittäin vaikeaa ja jopa vaarallista.

Kansainvälinen tuki ja liittojen voimistuminen tasavertaiseen osallistumiseen perustuvina jäsenistönsä johtamina ja hallitsemina organisaatioina on tärkeää maiden demokratiakehitykselle.

Hankkeesta hyötyvät Eswatinin, Malawin ja Lesothon teollisuusalojen työntekijät, jotka työskentelevät kaivos-, tekstiili-, metalli- ja kemianteollisuudessa.

Hankekumppani on teollisuusalojen kansainvälinen liitto IndustriALL Global Union. Hankkeen toteuttavat sen Afrikan alueorganisaatio sekä seitsemän jäsenliittoa hankemaissa: Malawissa neljä, Eswatinissa kaksi ja Lesothossa yksi.

Aiheeseen liittyvää

Buffalo Soldiers – eli seikkailijat arvaamattomassa Afrikassa

SASKin opintomatkalaiset tapasivat Mosambikissa kotiapulaisia, banaaniplantaasien työntekijöitä, suurlähettilään, ay-aktiiveja, villieläimiä sekä karaokeen hullaantuneen kapteenin.

Lue lisää

Etelä-Amerikassa korona kurittaa niitä, jotka ovat jo valmiiksi heikossa asemassa

Koronavirusepidemia levisi maaliskuun aikana myös Etelä-Amerikkaan. Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa tuhannet venezuelalaiset siirtolaiset ovat joutuneet kaduille. Koronan pelätään myös heikentävän Kolumbian jo haurasta ihmisoikeustilannetta, josta kärsivät

Lue lisää

Indonesiassa runnottiin läpi työntekijöiden oikeuksia heikentävä laki

Yli 2 miljoonaa työläistä osallistuu kolmipäiväisiin lakkoihin, joilla vastustetaan presidentti Joko Widodon politiikan kulmakivenä pidettyä Omnibus-lakia. Laki uhkaa laajalti muun muassa työntekijöiden oikeuksia ja ympäristöä.

Lue lisää