Parempia ay-oikeuksia eteläisessä Afrikassa

Malawilainen kangastehdas

Hankkeessa uudistetaan kolmen eteläisen Afrikan maan teollisuusliittoja vastaamaan nykypäivän työntekijöiden tarpeisiin. Sen myötä ne pystyvät paremmin puolustamaan haavoittuvassa asemassa olevien työntekijöiden oikeuksia.

Kaikissa hankemaissa loukataan työntekijöiden oikeuksia, työntekijät ovat epävakaassa ja haavoittuvassa asemassa, ja heidän mahdollisuutensa valvoa etujaan ovat heikot tai olemattomat ilman vahvoja liittoja. Jo ennestään kapeaa kansalaistoiminnan liikkumavapautta on koronan varjolla kavennettu. Etenkin Eswatinissa liittotyö on erittäin vaikeaa ja jopa vaarallista.

Liitot tarvitsevat parempia digitaalisia taitotoja, sisäisen demokratian kehittämistä, jäsenistön aktivointia ja lisää neuvotteluvoimaa uusien jäsenten myötä.

Yhteensä seitsemän ammattiliittoa Eswatinissa, Malawissa ja Lesothossa on sitoutunut

  • ottamaan laajempaan käyttöön tietotekniikan tarjoamia työmenetelmiä, joihin korona-aika on perehdyttänyt
  • parantamaan jäsenistölle tarjolla olevia muuttuvaan työelämään sopivia tukipalveluja
  • kasvattamaan järjestöjen kestävyyttä ja omavaraisuutta
  • huomioimaan entistä paremmin marginalisoituneiden työntekijöiden asemaa.

Kansainvälinen tuki ja liittojen voimistuminen tasavertaiseen osallistumiseen perustuvina jäsenistönsä johtamina ja hallitsemina organisaatioina on tärkeää maiden demokratiakehitykselle.

Hankkeesta hyötyvät Eswatinin, Malawin ja Lesothon teollisuusalojen työntekijät, jotka työskentelevät kaivos-, tekstiili-, metalli- ja kemianteollisuudessa.

Hankekumppani on teollisuusalojen kansainvälinen liitto IndustriALL Global Union. Hankkeen toteuttavat sen Afrikan alueorganisaatio sekä seitsemän jäsenliittoa hankemaissa: Malawissa neljä, Eswatinissa kaksi ja Lesothossa yksi.

Aiheeseen liittyvää

Ay-oikeuksia rikotaan nyt ennätyksellisen paljon

Ay-liikkeen maailmanjärjestön vuotuisen raportin mukaan työntekijöiden perusoikeudet ovat uhattuina monin paikoin – ja trendi oikeuksien loukkauksissa on kasvava.

Lue lisää

Etelä-Aasian yhteisöterveydenhoitajat haluavat, että heidän työnsä tunnustetaan työksi

Esimerkiksi Nepalissa yhteisöterveydenhoitajat eivät saa palkkaa, pelkästään pieniä kulukorvauksia. Kuitenkin he ovat olennainen osa maan terveydenhuoltojärjestelmää.

Lue lisää

Malawin hiilikaivosten naiset joutuvat työskentelemään ahdistelun ja seksuaalisen väkivallan pelossa

Maailma kylässä -festivaalin puhujaksi saapunut Tendai Makanza hymyilee leveästi kevätaurinkoisessa Helsingissä. Hän on tullut puhumaan eteläisen Afrikan naisten työolosuhteiden puutteista sekä parannuksista kaivoksissa ja tekstiilitehtaissa.

Lue lisää