Parempia ay-oikeuksia eteläisessä Afrikassa

Hankkeessa uudistetaan kolmen eteläisen Afrikan maan teollisuusliittoja vastaamaan nykypäivän työntekijöiden tarpeisiin. Sen myötä ne pystyvät paremmin puolustamaan haavoittuvassa asemassa olevian työntekijöiden oikeuksia.

Malawilainen kangastehdas

Hankkeessa uudistetaan kolmen eteläisen Afrikan maan teollisuusliittoja vastaamaan nykypäivän työntekijöiden tarpeisiin. Sen myötä ne pystyvät paremmin puolustamaan haavoittuvassa asemassa olevien työntekijöiden oikeuksia.

Kaikissa hankemaissa loukataan työntekijöiden oikeuksia, työntekijät ovat epävakaassa ja haavoittuvassa asemassa, ja heidän mahdollisuutensa valvoa etujaan ovat heikot tai olemattomat ilman vahvoja liittoja. Jo ennestään kapeaa kansalaistoiminnan liikkumavapautta on koronan varjolla kavennettu. Etenkin Eswatinissa liittotyö on erittäin vaikeaa ja jopa vaarallista.

Liitot tarvitsevat parempia digitaalisia taitotoja, sisäisen demokratian kehittämistä, jäsenistön aktivointia ja lisää neuvotteluvoimaa uusien jäsenten myötä.

Yhteensä seitsemän ammattiliittoa Eswatinissa, Malawissa ja Lesothossa on sitoutunut

  • ottamaan laajempaan käyttöön tietotekniikan tarjoamia työmenetelmiä, joihin korona-aika on perehdyttänyt
  • parantamaan jäsenistölle tarjolla olevia muuttuvaan työelämään sopivia tukipalveluja
  • kasvattamaan järjestöjen kestävyyttä ja omavaraisuutta
  • huomioimaan entistä paremmin marginalisoituneiden työntekijöiden asemaa.

Kansainvälinen tuki ja liittojen voimistuminen tasavertaiseen osallistumiseen perustuvina jäsenistönsä johtamina ja hallitsemina organisaatioina on tärkeää maiden demokratiakehitykselle.

Hankkeesta hyötyvät Eswatinin, Malawin ja Lesothon teollisuusalojen työntekijät, jotka työskentelevät kaivos-, tekstiili-, metalli- ja kemianteollisuudessa.

Hankekumppani on teollisuusalojen kansainvälinen liitto IndustriALL Global Union. Hankkeen toteuttavat sen Afrikan alueorganisaatio sekä seitsemän jäsenliittoa hankemaissa: Malawissa neljä, Eswatinissa kaksi ja Lesothossa yksi.

Jaa artikkeli: