Paremmat työolot Filippiinien elintarviketeollisuudessa

Hankkeessa tavoitellaan parempaa toimeentuloa ja työsuhdeturvaa sekä turvallisempaa työympäristöä elintarvike- ja juomateollisuuden työntekijöille.

Filippiiniläisiä elintarvikealan työntekijöitä

Hankkeessa tavoitellaan parempaa toimeentuloa ja työsuhdeturvaa sekä turvallisempaa työympäristöä elintarvike- ja juomateollisuuden työntekijöille.

Filippiinien elintarvikealalla työskentelee noin 600 000 ihmistä, jotka prosessoivat sokeria, purkittavat hedelmiä ja kalaa, valmistavat viljatuotteita, jalostavat lihaa ja tekevät virvoitus- ja alkoholijuomia. Noin kahdeksan prosentin järjestäytymisaste on hivenen maan keskimääräistä viiden prosentin tasoa korkeampi, mutta työntekijöiden oikeuksien puolustamiseksi sen tulisi olla vielä huomattavasti korkeampi.

Hankkeessa keskitytään järjestäytymisasteen ja neuvotteluvoiman kasvattamisen lisäksi perusoikeuskoulutukseen. Systemaattisella koulutusohjelmallaan hankekumppani SENTRO haluaa parantaa elintarvikealan neuvottelutaitoja, työsuojelua ja työriitojen ratkaisemista. Erityisesti naispuolisten ja nuorten työntekijöiden asema ja osallistuminen vahvistuvat.

Vuokra- ja pätkätyöläisten vakinaistamista ajetaan neuvotteluin ja kampanjoin. Lukuisat yrityskohtaiset liitot vahvistavat yhteistyötään, koska pitkän aikavälin tavoitteena toimialakohtainen organisaatio, joka pystyy neuvottelemaan toimialakohtaisia sopimuksia kaikille alan työntekijöille.

Yritysten työolosuhteet sekä liittotilanne kartoitettiin taustaselvityksessä vuonna 2018, ja sen jälkeen työ on edennyt hyvin. Haasteet ovat kuitenkin valtavat, joten hanketta jatketaan kaudella 2022–2025. Liittokenttä on melko hajanainen ja sen edunvalvontavoima heikko. Monet työnantajat ja osa valtionhallintoa suhtautuvat vihamielisesti työntekijöiden järjestäytymiseen. Monia ammattiliittojen jäseniä ja heidän perheenjäseniään uhkaillaan, ja heidän turvallisuutensa vaarantuu.

Hankkeesta hyötyvät elintarvike- ja juomateollisuuden työntekijät ja heidän ammattiliittonsa sekä niiden muodostama yhteistyöelin.

Hankekumppani on ammattiliittojen keskusjärjestö SENTRO. Sitä toteuttaa joukko SENTROn ja toisen keskusjärjestön CFW:n alaisia liittoja sekä joukko riippumattomia yrityskohtaisia liittoja. Tutkimus- ja koulutusinstituutti LEARN auttaa koulutuspaketin suunnittelussa ja toteutuksessa.

 

Jaa artikkeli: