Oikeutta kotitaloustyöntekijöille

Mosambikin kottiapulaiset odottavat työn alkamistaHanke parantaa kotiapulaisten asemaa Mosambikissa. Siinä koulutetaan kotiapulaisten ammattiliitto SINEDin aktiiveja ja johtoa, hankitaan lisää jäseniä, edistetään kotiapulaisten rekisteröitymistä sosiaaliturvan piiriin sekä kampanjoidaan kotiapulaisten oikeuksista laajalle yleisölle ja päätöksentekijöille. Lisäksi tiedotetaan ILO:n yleissopimuksen C189 sisällöstä kotiapulaisten oikeuksien puolustamiseksi.

Kotiapulaisten tarkkaa määrää Mosambikissa ei ole kyetty selvittämään, mutta pelkästään pääkaupunkiseudulla on SINEDin arvion mukaan 35 000 kotiapulaista.  Alan työntekijämäärä näyttää olevan kasvussa sitä mukaa, kun kotitalousapua palkkaava keski- ja yläluokka kasvaa ja toisaalta kouluttamattoman väestön työttömyys edelleen paisuu.

Suuri osa kotiapulaisista on nuoria naisia tai tyttöjä, jotka työskentelevät pääosin epävirallisissa ja epävakaissa työsuhteissa. He tekevät raskasta työtä pienellä, epäsäännöllisesti maksettavalla palkalla ja vailla arvostusta, ylityökorvauksia, lomia tai kirjallisia sopimuksia. Tieto oikeuksista on vähäistä, ja monet pelkäävät menettävänsä työnsä, jos he valittavat oloistaan.

Oikeus sosiaaliturvaan saavutettu

SINED on läsnä jo kuudessa maakunnassa kymmenestä.  Vuoden 2017 lopussa liitolla oli 6 000 jäsentä. Se on saanut uskottavuutta ja näkyvyyttä alan edunvalvojana sekä sosiaaliturvan edistäjänä. Vuonna 2016 kotiapulaiset saivat hankkeen tuella neuvoteltua oikeuden sosiaaliturvaan.

Hankkeen tuloksena kotiapulaisten oikeustietoisuus ja työolot paranevat. Vahvistunut ammattiliitto tiedottaa aktiivisesti työntekijöiden oikeuksista ja parantaa kotiapulaisten sosiaaliturvaa.

Hankkeen toteuttaa kotiapulaisten ammattiliitto SINED. Liitto on kansallisen keskusjärjestön OTM-CS:n ja kansainvälisen IDWF:n (International Domestic Workers’ Federation) jäsen. Kotitaloustyöntekijöiden ja heidän perheidensä lisäksi myös SINEDin aktiivit ja toimihenkilöt ovat hankkeen kohderyhmää.

Aiheeseen liittyvää

Kun aikuiset saavat kunnon palkkaa työstään, pääsevät lapset kouluun

Kotiapulaiset tekevät töitä yksityiskodeissa ja ovat siksi haavoittuvassa asemassa. Mosambikissa koronapandemia on jättänyt heidät miltei mahdottoman valinnan eteen: täytyy valita joko työnantaja tai perhe. Nenäpäivähankkeen

Lue lisää

Liittojohtaja irtisanottiin ilman perusteluita, työntekijät vaativat oikeutta

Ammatillisen järjestäytymisen estäminen, ”union busting”, on edelleen ongelma, kun puhutaan työntekijöiden oikeuksista. Bangladeshissa ammattiliiton pääsihteeri sai potkut, kun alkoi taistella ulkoistuksia vastaan.

Lue lisää

Kriisiapua heikoimmassa asemassa oleville työntekijöille

SASKin hallitus päätti kokouksessaan kriisiavusta, joka kanavoidaan nykyisten yhteistyökumppanien kautta. Tuen tarkoituksena on auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien työntekijöiden asemaa.

Lue lisää