Oikeutta kotitaloustyöntekijöille

Mosambikin kottiapulaiset odottavat työn alkamistaHanke parantaa kotiapulaisten asemaa Mosambikissa. Siinä koulutetaan kotiapulaisten ammattiliitto SINEDin aktiiveja ja johtoa, hankitaan lisää jäseniä, edistetään kotiapulaisten rekisteröitymistä sosiaaliturvan piiriin sekä kampanjoidaan kotiapulaisten oikeuksista laajalle yleisölle ja päätöksentekijöille. Lisäksi tiedotetaan ILO:n yleissopimuksen C189 sisällöstä kotiapulaisten oikeuksien puolustamiseksi.

Kotiapulaisten tarkkaa määrää Mosambikissa ei ole kyetty selvittämään, mutta pelkästään pääkaupunkiseudulla on SINEDin arvion mukaan 35 000 kotiapulaista.  Alan työntekijämäärä näyttää olevan kasvussa sitä mukaa, kun kotitalousapua palkkaava keski- ja yläluokka kasvaa ja toisaalta kouluttamattoman väestön työttömyys edelleen paisuu.

Suuri osa kotiapulaisista on nuoria naisia tai tyttöjä, jotka työskentelevät pääosin epävirallisissa ja epävakaissa työsuhteissa. He tehevät raskasta työtä pienellä ja epäsäännöllisesti maksettavalla palkalla ja vailla arvostusta, ylityökorvauksia, lomia, kirjallisia sopimuksia tai sosiaaliturvaa. Tieto oikeuksista on vähäistä, ja monet pelkäävät menettävänsä työnsä, jos he valittavat oloistaan.

Oikeus sosiaaliturvaan saavutettu

SINED on läsnä jo kuudessa maakunnassa kymmenestä.  Vuoden 2017 lopussa liitolla oli 6 000 jäsentä. Se on saanut uskottavuutta ja näkyvyyttä alan edunvalvojana sekä sosiaaliturvan edistäjänä. Vuonna 2016 kotiapulaiset saivat hankkeen tuella neuvoteltua oikeuden sosiaaliturvaan.

Hankkeen tuloksena kotiapulaisten oikeustietoisuus ja työolot paranevat. Vahvistunut ammattiliitto tiedottaa aktiivisesti työntekijöiden oikeuksista ja parantaa kotiapulaisten sosiaaliturvaa.

Hankkeen toteuttaa kotiapulaisten ammattiliitto SINED. Liitto on kansallisen keskusjärjestön OTM-CS:n ja kansainvälisen IDWF:n (International Domestic Workers’ Federation) jäsen. Kotitaloustyöntekijöiden ja heidän perheidensä lisäksi myös SINEDin aktiivit ja toimihenkilöt ovat hankkeen kohderyhmää.

Aiheeseen liittyvää

Turvaa Pakistanin tekstiilityöntekijöille

Tekstiilitehtaitakin huonommissa oloissa työskentelee Pakistanissa yli kymmenen miljoonaa ihmistä: alihankkijoina omissa kodeissaan. Näiden ihmisten asema on erityisen haavoittuvainen, ja SASKilla on hanke, jolla heidän asemaansa

Lue lisää

Meeri Koutaniemi dokumentoi kotiapulaisten arkea Mosambikissa

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi tutustui Mosambikissa SASKin hankkeeseen, jota tuetaan Nenäpäivä-keräyksellä. Koutaniemi myös dokumentoi kotiapulaisten ja heidän perheidensä arkea.

Lue lisää

Suomen kotien työntekijöistä ei tiedetä tarpeeksi

Mikä on kotiapulaisten asema Intiassa? Onko Suomi palaamassa piikayhteiskuntaan? Muun muassa näitä kysymyksiä pohdittiin SASKin seminaarissa keskiviikkona. Seminaarin aloitti SASKin kansainvälisen toiminnan suunnittelija Anna Perttulan katsaus

Lue lisää