Hankkeen tavoite on turvata eteläafrikkalaisten viinialan työntekijöiden oikeus ihmisarvoiseen työhön, kunnollisiin elinolosuhteisiin ja riittävään toimeentuloon.
Etelä-Afrikan viiniala kärsii huonoista työ- ja elinoloista, nais- ja kausityöntekijöiden heikosta asemasta sekä hajanaisista ammattiliitoista. Myös työterveys- ja työturvallisuuskysymyksiä rikotaan törkeästi. Alan yritykset ovat yleensä haluttomia sitoutumaan ihmisarvoiseen työhön.
Hankkeessa parannetaan alan keskeisen ammattiliiton valmiuksia vaikuttaa työoloihin Etelä-Afrikan viinialalla. Siinä luodaan järjestelmiä, joilla varmistetaan ihmisarvoiset työolot ja torjutaan sukupuoleen perustuvaa syrjintää ja seksuaalista häirintää. Keskeisiä toimijoita ovat maatilojen paikalliset ammattiosastot.
Hankkeen odotetut välittömät tulokset ovat:
- työntekijöiden oikeudet ja elinolot paranevat
- naisten päätäntävalta ja järjestäytyminen lisääntyy
- yhä useampi kuuluu ammattiliittoon, mikä johtaa sen vahvistumiseen edunvalvojana.
Hankkeesta hyötyvät viinitilojen työntekijöitä ja heidän perheitään Länsi-Kapin alueella Etelä-Afrikassa.
Yhteistyökumppaneita ovat ILRIG eli International Labour Research and Information Group, joka hallinnoi hanketta, ja CSAAWU-ammattiliitto.
Hankkeessa tehdään yhteistyötä myös Kansainvälisen elintarvike- ja maataloustyöntekijöiden liiton (IUF), suomalaisen alkoholimonopolin ALKOn ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin kanssa niiden keskinäisen aiesopimuksen nojalla. Sen avulla voidaan raportoida viinitiloilla ilmenevistä ongelmista, jotka liittyvät Alkon myymiin viineihin.
Aiheeseen liittyvää

Maatilatyöntekijöiden minimipalkat nousevat maaliskuussa

Afrikan vapaakauppa-alue avautuu tammikuussa
