Filippiinien metallityöntekijöiden oikeudet

Filippiililäinen metallityöntekijöiden liiton aktiiviAmmattiliittoihin kuuluu Filippiineillä hyvin harva työntekijä. SASKin hankkeen kumppanina on PMA, joka on maan liittokentässä yksi harvoista, joka pyrkii edustamaan koko metallialaa yhdistäen työpaikkatason organisaatiot samaan liittoon.

Filippiineillä työoloihin pystyy vaikuttamaan tehokkaasti vain tällä tavoin, sillä monimutkainen äänestys- ja rekisteröitymisjärjestelmä tekee neuvotteluihin pääsemisen yritystasolla vaikeaksi, etenkin suurissa monikansallisissa yrityksissä ja ns. erityistalousalueilla, joissa yritysten ei tarvitse noudattaa maan työlainsäädäntöä.

Hankkeessa parannetaan metallialan työn tekijöiden oloja pyrkimällä rakentamaan vahva alakohtainen organisaatio, joka pystyy vaikuttamaan esimerkiksi vuokratyöntekijöiden asemaan ja pidentämään äitiysvapaita.

PMA panostaa voimakkaasti jäsenpohjan kasvattamiseen ja työntekijöiden kouluttamiseen heidän perusoikeuksistaan. Vuoden 2017 jälkipuoliskolla liitolla oli 8 000 jäsentä. Lähivuosina tavoitteena on saavuttaa yli 20 000 jäsentä metalli- ja elektroniikkateollisuudessa. Liitto on kartoittanut jäsenhankinnan kohteina olevat yritykset, ja edellisellä hankekaudella on vahvistettu jäsenhankintatiimiä.

PMA työskentelee vuokratyöntekijöiden aseman eteen ja äitiysvapaan kehittämiseksi työehtosopimusten kautta. Jäsenmaksujärjestelmä muutetaan prosenttiperusteiseksi ja maksujen perintää tehostetaan. Lisäksi koulutetaan liiton keskijohtoa.

Hankkeesta hyötyvät filippiiniläiset metalli- ja elektroniikkateollisuuden työntekijät. Sen toteuttaa Philippine Metalworkers Alliance PMA vetäjänään pätevä projektitiimi ja työhön hyvin sitoutunut johto.

Aiheeseen liittyvää

Työntekijöiden oikeuksia rikotaan ympäri maailmaa

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC julkaisee vuosittain työntekijöiden oikeuksista maailmanlaajuisesti kertovan Global Rights Index -raportin. Sen mukaan muun muassa 74 %:ssa maista rajoitettiin oikeutta liittyä ammattiliittoon.

Lue lisää

Maatilatyöntekijöiden minimipalkat nousevat maaliskuussa

Maatilatyöntekijöiden palkat nousevat Etelä-Afrikassa jopa 16 prosenttia. Palkkoja on saatu nostettua muun muassa paikallisen ammattiliiton aktiivisella kampanjoinnilla.

Lue lisää

Ruohonjuuressa ja rakenteiden rattaissa – työntekijöiden ihmisoikeudet paranevat hitaasti mutta varmasti

Kolumbia on ottanut monia kehitysaskelia, mutta työntekijöiden oikeudet ja esimerkiksi ay-liikkeen vapaus toimia ovat siellä huonoissa kantimissa. Jos maa tulevina vuosina nousee pois kehitysmaiden listalta,

Lue lisää