Filippiinien metallityöntekijöiden oikeudet

Filippiililäinen metallityöntekijöiden liiton aktiiviAmmattiliittoihin kuuluu Filippiineillä hyvin harva työntekijä. SASKin hankkeen kumppanina on PMA, joka on maan liittokentässä yksi harvoista, joka pyrkii edustamaan koko metallialaa yhdistäen työpaikkatason organisaatiot samaan liittoon.

Filippiineillä työoloihin pystyy vaikuttamaan tehokkaasti vain tällä tavoin, sillä monimutkainen äänestys- ja rekisteröitymisjärjestelmä tekee neuvotteluihin pääsemisen yritystasolla vaikeaksi, etenkin suurissa monikansallisissa yrityksissä ja ns. erityistalousalueilla, joissa yritysten ei tarvitse noudattaa maan työlainsäädäntöä.

Hankkeessa parannetaan metallialan työn tekijöiden oloja pyrkimällä rakentamaan vahva alakohtainen organisaatio, joka pystyy vaikuttamaan esimerkiksi vuokratyöntekijöiden asemaan ja pidentämään äitiysvapaita.

PMA panostaa voimakkaasti jäsenpohjan kasvattamiseen ja työntekijöiden kouluttamiseen heidän perusoikeuksistaan. Vuoden 2017 jälkipuoliskolla liitolla oli 8 000 jäsentä. Lähivuosina tavoitteena on saavuttaa yli 20 000 jäsentä metalli- ja elektroniikkateollisuudessa. Liitto on kartoittanut jäsenhankinnan kohteina olevat yritykset, ja edellisellä hankekaudella on vahvistettu jäsenhankintatiimiä.

PMA työskentelee vuokratyöntekijöiden aseman eteen ja äitiysvapaan kehittämiseksi työehtosopimusten kautta. Jäsenmaksujärjestelmä muutetaan prosenttiperusteiseksi ja maksujen perintää tehostetaan. Lisäksi koulutetaan liiton keskijohtoa.

Hankkeesta hyötyvät filippiiniläiset metalli- ja elektroniikkateollisuuden työntekijät. Sen toteuttaa Philippine Metalworkers Alliance PMA vetäjänään pätevä projektitiimi ja työhön hyvin sitoutunut johto.

Aiheeseen liittyvää

Työntekijöiden perusoikeudet toteutumassa Filippiineillä

Sopimuksen myötä julkisen sektorin työntekijät ovat saamassa oikeudet järjestäytyä ja neuvotella omista työehdoistaan Filippiineillä. Se on ensimmäisenä Aasian maana ratifioinut kansainvälisen työjärjestö ILOn julkisen alan

Lue lisää

Vangitut työntekijöiden puolustajat vapautettiin Bangladeshissa

Bangladeshissa vangittiin joulukuussa 35 liittoaktiivia sen jälkeen, kun työntekijät lakkoilivat viime joulukuussa minimipalkan nostoa vauhdittaakseen. Minimipalkka tekstiiliteollisuudessa oli viime vuonna wageindicator.org-sivuston mukaan vain 62 euroa

Lue lisää

Lahjarahat työntekijöiden oikeuksien puolustamiseen

– Ay-liike ei juuri tällä hetkellä ole missään kovin juhlittu, mutta kehittyvissä maissa on paljon potentiaalia. Jos liitot siellä saavat lisää voimaa, se vie pois meitä

Lue lisää