Ammattiliittoihin kuuluu Filippiineillä vain harva työntekijä, ja liitoilta puuttuu tietotaitoa. Siksi niiden toiminta vaatii kehittämistä.
Hankkeessa parannetaan elintarvike- ja juomateollisuuden työntekijöiden toimeentuloa ja työsuhdeturvaa. Työympäristöstä tulee turvallisempi ja terveellisempi. Elintarvikealan jäsenhankintaa suunnataan erityisesti suuriin ja merkittäviin työpaikkoihin sekä vuokratyöntekijöihin, jolloin järjestäytymisasteen toivotaan nousevan nykyisestä 8 %:sta.
Avainaloja ovat ananassäilykkeet, sokerin prosessointi, kalanjalostus ja juomateollisuus. Tärkeimmät yritykset on kartoitettu taustaselvityksessä.
Työntekijöitä koulutetaan tuntemaan perusoikeutensa. Liitoille ja niiden yhteenliittymälle (ruoka- ja juomateollisuuden työntekijöiden neuvosto) luodaan koulutusohjelma, joka sisältää neuvottelutaitoja, työsuojelua ja työriitojen ratkaisemista. Naispuolisten ja nuorten työntekijöiden asemaa pyritään parantamaan ja osallistumista kasvattamaan. Vuokra- ja pätkätyöläisten vakinaistamisen puolesta kampanjoidaan.
Hankkeen tuloksena elintarvike- ja juomateollisuuden työntekijöiden toimeentulo ja työsuhdeturva paranevat ja työympäristöstä tulee turvallisempi ja terveellisempi. Työstä hyötyvät Filippiinien noin 600 000 elintarvike- ja juomateollisuuden työntekijää ja heidän liittonsa sekä niiden muodostama yhteistyöelin.
Sopimuskumppani on keskusjärjestö SENTRO, ja hankkeen toteuttaa joukko liittoja ja muita organisaatioita. Ay-koulutuskeskus LEARN auttaa koulutuspaketin suunnittelussa ja toteutuksessa.
Aiheeseen liittyvää
Kolumbian satamatyöläiset taistelivat paremmat työolot SASKin tuella
