Haitin nuorille ammatti

Koulutusaloja ovat ompelu ja ruoanlaitto. Kursseja pyörittävä naisverkosto RENAFANM on arvioinut ne kaikkein tarpeellisimmiksi ja eniten työllistymistä tukeviksi aloiksi. Ideana on, että opiskelijat voivat myös myydä valmistamiaan lounasannoksia.

Haitin koulutusjärjestelmä on hyvin heikko, ja siksi SASK on pyrkinyt tarjoamaan nuorille ammatillista koulutusta jo pitkään, mutta vuoden 2010 maanjäristys tuhosi vanhan kurssikeskuksen. Toiminta on ollut siitä asti jäissä, ja uutta kurssikeskusta on rakennettu pääsoin muiden järjestöjen tuella.

– Nyt toiminta on vihdoin taas käynnissä ja opiskelijat ovat todella tyytyväisiä, iloitsee koulutuskeskuksen toimintaa hallinnoiva Beatriz Larghi Corbanese.

Tuhannet naiset oppivat lukemaan

SASKin Haiti-hanke on ollut JHL:n Helsingin mielenterveystyöntekijöiden ammattiosaston erityisessä suojeluksessa. Osasto lahjoitti uudelle koulutuskeskukselle aurinkopaneelit, jotta sähköä saataisiin säännöllisesti.

SASK tukee Haitissa myös lukutaitopiirejä, joista valmistui viime vuonna 248 uudesta taidostaan ikionnellista naista.

Lukutaito- ja ammattikoulutushankkeessa on koulutettu vuodesta 2002 kaikkiaan noin 10 000 haitilaista. Heistä noin 70 prosenttia on naisia. Lukutaitoryhmissä on opeteltu myös monia muita aiheita, kuten ympäristötietoutta ja terveyttä sekä johtajuutta. Lisäksi ryhmäläisten lähinäkö on tarkastettu ja silmälaseja jaettu niitä tarvitseville.

Haitin köyhässä saarivaltiossa naisen osa ei ole helppo: koulutus- ja toimeentulomahdollisuudet ovat vähäiset ja lukutaidottomuus yleistä. Katso videolta, mitä naiset kertovat elämästään Haitissa!

Jaa artikkeli: