Euroopan parlamentilta vihreää valoa yritysvastuudirektiiville

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään oman kantansa komission yritysvastuudirektiiviesitykseen. Kanta direktiiviin hyväksyttiin selvin äänin 366–225.

– Parlamentin tänään hyväksytty kanta puuttuu komission alkuperäisen esityksen heikkouksiin ja palauttaa kunnianhimoa yritysvastuudirektiiviin, iloitsee Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti.

Tänään hyväksytyn kannan mukaan parlamentti haluaa muun muassa laajentaa direktiivin soveltamisalaa koskemaan suuria yrityksiä toimialasta riippumatta. Lisäksi parlamentin kanta pyrkii vahvistamaan direktiivin positiivisia ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksia selkeyttämällä yrityksiltä edellytettäviä toimenpiteitä ja parantamalla usein eri tavoin yritystoiminnan haitallisten vaikutusten uhrien asemaa ja oikeuksia.

Kaikista parannuksista huolimatta parlamentin kanta on poliittinen kompromissi, joka jättää myös toivomisen varaa. Parlamentti jätti esimerkiksi käyttämättä mahdollisuuden säätää todistustaakan reilusta jakautumisesta eikä kuunnellut kaikkia oman ympäristövaliokuntansa suosituksia.

Yritysvastuudirektivissä on kyse yrityksille säädettävästä velvoitteesta välttää ja vähentää haitallisia ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksia niiden omassa toiminnassa ja arvoketjuissa. Lisäksi siihen sisältyy ilmastonmuutoksen torjuntaa koskevia velvoitteita sekä velvollisuus korjata ja korvata aiheutuneet vahingot uhreille.

Seuraavaksi direktiivi etenee kolmikantaneuvotteluihin, joissa sen sisältö viimeistellään sovittamalla komission, jäsenmaiden ja parlamentin kannat yhteen. Kolmikantaneuvottelut käynnistyvät ensi viikolla.

Finnwatchin tiedote

Jaa artikkeli: